اعتیاد پدرومادرهایشان به فضایمجازی در حدی است که فرصت کوچکترین توجهی به آنها ندارند؛ والدین با زنگخطرهایش آشنا هستند؟
نویسنده : سمانه تعلیمدهنده| کارشناسارشد مشاوره توان بخشی
خانواده مهمترین نهاد اجتماعی است. جزئیترین، ریزترین، پنهانترین و غیررسمیترین رفتارهای ما به عنوان یک پدر و مادر در خانواده ممکن است وسیعترین و عمیقترین تاثیرات را بهدنبال داشته باشد. کودکان آن چه ما میخواهیم نمیشوند بلکه آن چه انجام میدهیم، میشوند. «یتیم اینترنتی» یکی از اصطلاحهای جدید روان شناسی است و منظور آن، کودکانی هستند که والدینشان به حدی در باتلاق عمیق فضایمجازی غرق شدهاند که فرصت جزئیترین تعامل با کودکان خود را ندارند و آن کودکان بهشدت احساس تنهایی و طرد شدن میکنند. در ادامه نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.
کاش یک گیگ اینترنت بودم نه یک کودک!
یک معلم به تازگی گفته که در یکی از کلاسهایم، نامهای از یک بچه ۸ ساله خوانده شد که همه جمعیت را در بهت فرو برد؛ آن بچه خطاب به پدر و مادرش نوشته بود: «کاش یک گیگ اینترنت بودم نه یک کودک، کاش من هم یک گیگ اینترنت پرسرعت بودم تا هر از گاهی دستان پرمهر پدر و مادرم را لمس میکردم، مرا با حرص و ولع وصف ناشدنی در آغوش میکشیدند و شبها در بغلشان میخوابیدم اما افسوس که انسان هستم و یک کودک!» این نامه که در شبکههای اجتماعی پربازدید شد، پیامهای تامل برانگیزی دارد.
مزایای آشنایی والدین با فضایمجازی
اگرچه والدینی که با فضایمجازی بهخوبی آشنا هستند، میتوانند فاصله بین نسلها را کاهش دهند، اعتمادبهنفس کودکان را بالا ببرند، درک متقابلی بین فرزندان و خود ایجاد کنند و بهتر میتوانند فرزندان خود را در این فضا راهنمایی، کنترل و آنها را با ابعاد مختلف این دنیا آشنا کنند اما در کنار فواید و مزایای بی شمار، مشکلات و آسیبهایی هم هست که نیاز به مدیریت دارد.
خطر منزویشدن همه اعضایخانواده
والدینی که به فضایمجازی اعتیاد پیدا میکنند علاوه بر این که با مشکلات جدی در زندگی زن و شوهری روبهرو میشوند در فرزندپروری هم با دردسرهای زیادی مواجه خواهند شد. اولین اتفاق، احساس دوری زوج ها از یکدیگر است سپس کاهش ساعت گفتوگوی والدین با هم و با فرزندان یکی از خطرات جدی معتادان به اینترنت و فضایمجازی است که منجر به منزوی شدن همه اعضای خانواده میشود. در این شرایط معمولا والدین از وضعیت تحصیلی و تربیتی فرزندان خود غافل میشوند که به تدریج منجر به افت تحصیلی آنها می شود یا رفتارهای نابهنجار مانند پرخاشگری و اضطراب، افسردگی و … را در آنها شکل میدهند. https://savalankhabar.ir/والدینی که تمام وقت خود را در اینترنت و فضایمجازی میگذرانند از ایجاد ساعات مفرح در خانواده غافل می شوند و به جای اشتراک گذاشتن لذتهای زندگی با اعضای خانواده به دوستان مجازی پناه میبرند و نمیتوانند حتی سهمی کوچک در تفریحات خانواده داشته باشند. به همین دلیل فرزندان برای پر کردن جای خالی والدین دچار خلأهای عاطفی شدید، پرخاشگری و حتی بزهکاری میشوند.
به این ۱۱ سوال پاسخ دهید
بد نیست برای آن که بدانیم تا چه حد زمان برای ارتباط با فرزندمان اختصاص میدهیم، به این چند سوال پاسخ دهیم: ۱-در طول هفته گذشته چند ساعت را با فرزند خود سپری کردهاید؟ ۲-زمانی که از سر کار به خانه برمیگشتید، آیا خود را درباره این که او وقتش را چطور گذرانیده و چه تجربهای کسب کرده و چه فکر میکند، علاقه مند نشان دادهاید؟ ۳-آیا وقتی فرزند شما متنی نوشته یا نقاشی یا وسیلهای درست کرده، به او نگاه یا سوالی می کنید؟ ۴-چندبار در هفته به دلیل کمردرد، خستگی یا هر بیماری دیگر، فرزندتان را از خود دور کردهاید؟ ۵-چند بار به فرزند خود گفتهاید ساکت باش یا از من دور شو یا این که با چیز دیگری خود را سرگرم کن؟ ۶-آخرین باری که خانوادگی به گردش رفتید، کی بود؟ ۷-آخرین باری که به زور بچه را به رختخواب فرستادهاید، کی بود؟ ۸-آخرین باری که به دلیل یک رفتار درست، او را تشویق کردهاید، کی بود؟ ۹-آخرین باری که کودک تان مشکلاتش را با شما مطرح کرده است، کی بود؟ ۱۰-آخرین بار که یک مشکل خانوادگی را با هم بررسی کردهاید، کی بود؟ ۱۱-چند بار در هفته اخیر از این که کودکتان خود را به شما نچسبانده و با کامپیوتر یا گوشی سرگرم بوده، رضایت داشتید؟
۶ توصیه به والدین معتاد به شبکه های اجتماعی
اگر به سوالات مطرحشده بهگونهای پاسخ دادید که نشانگر فاصله افتادن بین شما با کودکتان است به منظور پیشگیری و کاهش آسیبهای فضایمجازی راهکارهایی که در ادامه مطرح میشود، میتواند کمککننده باشد. ۱-گذران اوقاتبیشتر با فرزندان در فضای بیرون از خانه بهطوری که فرزندان از نظر عاطفی احساس خلأ نکنند. ۲-فرهنگسازی برای استفاده صحیح از فضای مجازی. ۳-بهکارگیری دیگر رسانههای دیداری، شنیداری، روزنامهها، مجلات، کتابها و … برای پر کردن اوقاتفراغت. ۴-انجام بازیهای مشارکتی و خانوادگی در منزل. ۵-برگزاری جلسات خانوادگی درباره تصمیمات خانواده. ۶-مدیریت و تنظیم ساعات استفاده از فضایمجازی متناسب با ساعات حضور والدین در کنار فرزندان.