http://didshahr.ir/269282

02:28 :: 1403/09/28

«چیا» این دانه کوچک پرخاصیت با وجود فواید بی‌شماری که برای بدن دارد با مصرف بیش از اندازه می‌تواند تهدیدی برای سلامتی باشد.

ضررهای دانه چیا برای سلامتی

ضررهای دانه چیا برای سلامتی

مترجم: فائزه مهاجر

دانه چیا یک ماده بسیار مغذی است که از گیاه مریم گلی به دست می‌آید و با دستورالعمل‌های متنوعی هم تهیه می‌شود.

دانه‌های چیا توانایی منحصربه‌فردی در جذب آب دارند که باعث می‌شود حالت ژلاتینی به خود بگیرند و به دلیل همین ویژگی معمولا به عنوان عامل غلیظ‌کننده در غذا هم استفاده می‌شوند. دانه‌ چیا این روزها در رژیم‌های لاغری هم طرفداران زیادی پیدا کرده و به عنوان یک منبع کافی از انواع مواد مغذی مورد نیاز برای بدن بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

در واقع فقط یک انس (۲۸ گرم) دانه چیا، می‌تواند ۴۲ درصد فیبر مورد نیاز بدن به اضافه دوزهای بالایی از فسفر، منیزیم، کلسیم و اسیدهای چرب امگا۳ را تامین کند.

همچنین این دانه سرشار از آنتی‌اکسیدان است که از استرس جلوگیری می‌کند و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را کاهش می‌دهد.

اگر این دانه در حد اعتدال مصرف شود، می‌تواند برای سلامتی مفید باشد اما مصرف بیش از اندازه آن مشکلات مختلفی به همراه دارد که بد نیست درباره آن بدانید.

چیا و مشکلات گوارشی

با این که مصرف مقدار کمی دانه چیا فیبر مورد نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند اما مصرف بیش از حد فیبر می‌تواند باعث مشکلاتی مانند درد شکم، یبوست، اسهال، نفخ و گاز شود به خصوص اگر مصرف زیاد فیبر با کم آبی بدن همراه شود زیرا آب برای کمک به عبور فیبر از سیستم گوارش ضروری است. علاوه بر این در افرادی که بیماری‌های التهابی روده مانند بیماری کولیت یا بیماری کرون دارند، احتیاط در مصرف دانه چیا باید بیشتر باشد چون این بیماری‌های مزمن باعث التهاب و باریک شدن دستگاه گوارش می‌شود.

چیا و خطر خفگی

با این که دانه چیا برای بیشتر مردم بی‌خطر است اما امکان دارد برای بعضی افراد با افزایش خطر خفگی همراه باشد به خصوص افرادی که در بلع مشکل دارند. دلیل این افزایش خطر این است که دانه چیای خشک وقتی در معرض آب قرار می‌گیرد، متورم می‌شود و می‌تواند ۱۰ تا ۱۲ برابر وزن خود آب جذب کند. این خاصیت ژل‌شوندگی در پخت‌و‌پز مفید است اما پتانسیل ناامن بودن را دارد چون دانه‌های چیا می‌توانند به راحتی متورم شوند و در گلو گیر کنند. به عنوان مثال اگر یک قاشق دانه چیا خشک را میل کنید و بعد از آن یک لیوان آب بنوشید احتمال بسیار زیادی وجود دارد که دانه‌های چیا در مسیر گلو و مری دچار تورم شوند و حادثه خطرناکی رخ دهد. همیشه مطمئن شوید دانه‌های چیا را ۵ تا ۱۰ دقیقه قبل از خوردن، خیس کنید.

چیا و حساسیت

بعضی از افراد ممکن است بعد از خوردن دانه چیا دچار حساسیت شوند البته احتمالش کم است. علایم حساسیت غذایی ممکن است شامل استفراغ، اسهال، خارش لب یا زبان باشد. در موارد شدیدتر آلرژی می‌تواند منجر به آنفیلاکسی شود که باعث دشواری تنفس و گرفتگی در گلو و قفسه سینه می‌شود. آلرژی به دانه چیا نادر است اما مستند شده و مواردی گزارش شده است. اگر برای اولین بار دانه چیا را مصرف و علایم آلرژی را تجربه کردید فورا مصرف چیا را قطع کنید و با پزشک خود مشورت کنید.

چیا و تداخل دارویی

اگر از داروی قند خون یا فشارخون استفاده می‌کنید ممکن است لازم باشد مصرف دانه چیا را تعدیل کنید به این دلیل که خوردن بیش از اندازه دانه چیا ممکن است با اثرات بعضی از این داروها تداخل داشته باشد. چیا می‌تواند قند و فشارخون را کنترل کند و مصرف آن در مقادیر بالا می‌تواند باعث تداخل دارویی با بعضی از آن‌ها شود.

مطالب دیگر
  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/269282

اشتراک این خبر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *