مشاوره فردی: بچه دوست دارم اما از بارداری و زایمان میترسم.
نویسنده : صدیقه معدنی | کارشناسارشد روانشناسیبالینی
سوال: 3 سال پیش ازدواج کردم. من و شوهرم دوست داریم که بچه داشته باشیم. مشکل این است که من از زایمان و بارداری میترسم. اطرافیان هم بیشتر از سختیها و دردهایش می گویند و من بیشتر نگران شدم. راهنماییام کنید.
پاسخ: مخاطب گرامی، گفتهاید از بارداری و زایمان میترسم، یعنی شما به «توکوفوبیا» مبتلا شده اید. اما نگران نباشید. زنان مبتلا به این مشکل از باردار شدن و زایمان کردن میهراسند به همین دلیل تمایلی به بارداری ندارند. این ترس یکی از انواع فوبیاست که باعث میشود برخی از زنان با وجود میل به بچهدار شدن از بارداری پرهیز کنند یا در صورت باردار شدن از ترس زایمان طبیعی به عمل سزارین روی بیاورند. با این حال، اینکه هر دوی شما به داشتن بچه تمایل دارید، مایه خرسندی است. در زندگیمشترک از لوازم خوشبختی، تامین نیازها و انتظارات یکدیگر است پس خودتان را آماده فرزندآوری کنید و پس از به دنیا آمدن فرزند اول و تجربهتان، درباره تعداد فرزندان با ایشان توافق کنید.
احساساتتان را به دکترتان بگویید
اولین راهکار درمانی، این است که احساسات خود را به دکتر یا ماما بگویید. تجربه میزان مشخصی از اضطراب برای بارداری طبیعی است. اطلاعات و آگاهیهای پزشکی مناسب در این زمینه کسب کنید. از خانواده درمانی و اطرافیانتان مثل مادر، خواهر، خانواده و دوستان و دیگر زنان باردار که تجربیات خوشایند دارند، کمک بگیرید و نگرانیهایتان را با آنها در میان بگذارید.
درگیر تجربههای ناخوشایند دیگران نشوید
گفتهاید اطرافیان بیشتر از سختیها و دردهایش می گویند. از گوش دادن به ماجراها و تجربههای ناخوشایند دیگران امتناع کنید. شنیدن داستانهای ناراحتکننده و وحشتناک درباره زایمان میتواند به تشدید ترستان بینجامد. شاید لازم باشد مدتی از دوستانتان فاصله بگیرید و با دوستان مجازی با هدف فرزندآوری ارتباط برقرار کنید. همچنین مطالعه کتابهای مرتبط با بارداری و زایمان شما را به لحاظ شناختی با فرایند بارداری و برخورد شما با مشکلات هنگام بارداری آشنا میکند، مثل مسمومیتها، رژیم غذایی هر ماه برای زیبایی و سلامت جنین و دستورات مربوط به ورزشهای تسهیل زایمان و مراقبتهای بعد از زایمان. با اینها فکرتان را مشغول کنید و از این اتفاق بی نظیر که فقط برای زنها قابل تجربه است، نهایت لذت را ببرید و خودتان را آمادهمادری کردن و مراقبت از فرزند کنید.
سیسمونی تهیه کنید
در جستوجوهای اینترنتی بد نیست به تصاویر نوزادان و لوازم مورد نیازشان بپردازید. این کار هیجانات مثبت شما را به سمت فرزندآوری بیشتر میکند. همچنین از دعا کردن و توکل بر خداوند بزرگ برای غلبه بر اضطرابها کمک بگیرید. بعد از بارداری شرکت در کلاسهای آموزشی قبل از زایمان برای قرار گرفتن در جریان روشهای کنترل درد، آشنایی با فرایند زایمان و مسائل مرتبط با آن میتواند تا حد زیادی از ترسها و دلهرههای شما بکاهد. اگر ترس از بارداری و زایمان باعث مختل شدن روند طبیعی زندگیتان میشود، حتما در این زمینه از مشاوران یا متخصصان مامایی کمک بگیرید.