http://didshahr.ir/259160

00:40 :: 1402/01/19

کوکائین و دیگر مواد مخدر چطور عملکرد مغز را در انسان تغییر می‌دهند و آیا واقعا روی حیوانات هم اثر دارند؟

معتاد

استفاده از کوکائین مانند دیگر موادمخدر، باعث ایجاد تغییرات طولانی‌مدت در مغز می‌شود. مطالعات علمی روی حیوانات نشان‌می‌دهد قرارگرفتن در معرض کوکائین می‌تواند باعث تطابق‌های عصبی قابل‌توجهی در نورون‌هایی شود که انتقال‌دهنده عصبی تحریک‌کننده گلوتامات را آزاد می‌کنند. حیواناتی که به‌طور مزمن در معرض کوکائین قرار می‌گیرند، تغییرات عمیقی را در انتقال عصبی گلوتامات نشان می‌دهند. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد کوکائین هورمون‌های استرس را افزایش می‌دهد و باعث ایجاد سازگاری‌های عصبی می‌شود که حساسیت به دارو و نشانه‌های مرتبط با آن را افزایش می‌دهد. اعتیاد به کوکائین نابهنگام رخ می‌دهد، چون فرد هیچ‌وقت متوجه نخواهد شد چه زمانی به این ماده مخدر وابسته شده است.

 کلیک کنید:  موضوعی مهم در مدارک خودرو که خیلی‌ها نمی‌دانند ♥

تاثیر کوکائین بر بدن را می‌توان به دو حالت کوتاه‌مدت و بلندمدت خلاصه کرد. اثر کوتاه‌مدت که همزمان با شروع مصرف بروز می‌کند، کلیه اندام‌ها را درگیر می‌سازد. حس سرخوشی و احساس لذت بیش‌ازحد بر اثر مصرف این ماده مخدر چند ساعت پس از مصرف از بین‌می‌رود و جزو آثار کوتاه‌مدت آن است. با ادامه‌یافتن این روش مصرف، فرد به کوکائین معتاد می‌شود و به مرور آثار بلند مدت در او ظاهر می شوند. این مرحله‌ای ا‌ست که اثر کوکائین بر مغز با تاثیر آن بر روح و روان فرد معتاد همراه می‎شود و تمایل به خودکشی، توهم، تیک‌های عصبی و روان‌پریشی خودش را نشان‌می‌دهد. مصرف کوکائین با خود اعتمادبه‌نفس دروغین، سرخوشی و بی‌قراری روانی، روان‌پریشی و برخلاف تصور عمومی ناتوانی جنسی می‌آورد. این ماده مخدر بر سه بخش اصلی مغز اثر می گذارد. در بخش مخ، حافظه و استدلال فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، در بخش هیپوتالاموس،اشتها، خواب، حرارت بدن و هیجانات او را تحت کنترل درمی‌آورد و در ناحیه مخچه هم تعادل و فعالیت‌های حرکتی فرد را مختل می‌کند. از اصلی‌ترین و خطرناک‌ترین عوارض اعتیاد به مصرف ماده کوکائین، تنگ شدن شریان‌های قلبی و افزایش ضربان قلب است که باعث مرگ ناگهانی و سکته‌قلبی و کما در فرد مصرف‌کننده می‌شود.

عصیان‌ و یاغی‎‌گری با مصرف کوکائین

بیشتر معتادان به کوکائین، اعتیاد چندگانه دارند و در کنار آن، دیگر موادمخدر را هم مصرف‌می‌کنند. به همین دلیل درمان و ترک اعتیاد یک نوع درمان جامع و پیچیده به شمار می‌آید و باید زیرنظر مشاور و با داروهای تجویزی پزشک همراه‌باشد. متوقف‌سازی یک باره و غیراصولی کوکائین، می‌تواند علایم روانی بسیاری را در پی داشته باشد. بیشتر علایم ترک کوکائین، روانی است. افسردگی، خستگی، اضطراب و نداشتن احساس لذت در دسته همین علایم روانی قرارمی‌گیرند. علایم جسمانی نیز در قالب درد و لرزش ظاهر می‌شوند، همان‌طور که مصرف کوکائین باعث بزرگ شدن مردمک‌ چشم، کاهش اشتها، تغییر الگوهای خواب‌ و بیداری و تپش قلب می‌شود. بعضی با سرخوشی به‌وجودآمده ناشی از مصرف این ماده مخدر مشکلات خانوادگی و تحصیلی خود را فراموش می‌کنند و انرژی بیشتری به دست می‌آورند و همین موضوع آمار مصرف‌کنندگان کوکائین در سنین نوجوانی را بالا برده‌است. غافل از این که کوکائین می‌تواند دوره پرپیچ‌و‌خم نوجوانی و جوانی را به شدت تحت‌تاثیر قراردهد و از شخص یک موجود عصیان‌گر، یاغی و بی‌تفاوت بسازد.

آثار اعتیاد در حیوانات!

این‌که آیا حیوانات هم می‌توانند مانند انسان‌ها معتادشوند سوال دانشمندان زیادی ا‌ست. آن‌ها برای پیداکردن جواب این سوال با تکیه بر شیوه‌های علمی در حال بررسی همه داده‌های احتمالی هستند، برای مثال در یک تحقیق تعدادی موش صحرایی با تزریق مورفین یا هروئین به‌طور منظم به‌مدت ۲۰‌روز در معرض مواد مخدر قرار گرفتند. پس از آن، محققان اهرمی فراهم کردند که به موش‌ها اجازه می‌داد داروی خود را تزریق کنند؛ هنگامی که آن ها از نحوه کار با اهرم آگاه می‌شدند به‌طور منظم از اهرم برای تزریق استفاده می‌کردند. همچنین دانشمندان دریافتند که اسب‌ها به‌شدت به مواد مخدر علاقه‌‌مند می‌شوند و این گرایش، بیشتر به‌سبب آثار روانی ا‌ست که استفاده از مواد بر آن ها دارد. برهمین اساس مشخص شد، اسب‌هایی که روی چمن‌های حاوی مواد مخدر قرار می‌گیرند، در مقایسه با اسب‌هایی که چنین شرایطی را تجربه نمی‌کنند، با از دست دادن چنین موقعیتی بسیار افسرده می شوند، کمبود مواد به‌عنوان یک اثر ناتوان‌کننده در مغز آن ها به شمار می رود و طول عمرشان به‌شکل قابل توجهی کاهش می‌یابد.

  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/259160

اشتراک این خبر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *