http://didshahr.ir/254207

04:13 :: 1401/09/03

در این نوشتار به مطالبی در مورد باران می پردازیم که احتمالا تا حالا به گوش شما نرسیده است.

مطالبی درباره باران که نشنیده اید

قطره باران اصلا شبیه قطره نیست

دانشمندان می‌گویند قطرات باران بر خلاف اسم‌شان شبیه قطره نیستند. وقتی مولکول‌های آب قبل از سقوط در جو متراکم و به یکدیگر متصل می‌شوند، شکلی کم و بیش کروی را تشکیل می‌دهند. حین سقوط، با فشار هوا مواجه می‌شوند و کف دانه‌های باران صاف می‌شود به‌طوری‌که درنهایت شکلی شبیه نان همبرگر به خود می‌گیرند.

شکل ابرها باران را پیش‌بینی می‌‎کند

وجود ابر «کومولونیمبوس» در آسمان یعنی تقریبا می‌توانید مطمئن باشید که تا ۲۴ ساعت آینده باران خواهد بارید. این ابر که اسمش را از دو واژه لاتین «کومولوس» به‌معنی انباشته و «نیمبوس» به‌معنی «باران» گرفته است‌، ظاهری بلند و پف‌کرده دارد؛ رنگ قسمت فوقانی‌اش متمایل به آبی است و زیرپایه آن بسیار تیره دیده می‌شود.

باران همیشه زمین را خیس نمی کند

در مکان‌های گرم‌وخشک، باران پیش از رسیدن به زمین تبخیر می‌شود. در اصطلاح محیط‌زیستی به این نوع بارش‌ها «باران خیالی» می‌گویند. پرده‌های بارانی، آویزان از آسمان دیده می‌شوند و درعین‌حال موجودات زنده زیر آن پرده‌ها، از کمبود آب رنج می‌برند. بعد هم ابرها در آسمان پراکنده می‌شوند و باران بدون این‌که هیچ رد و نشانی از خودش به‌جا بگذارد، تمام می‌شود.

علاقه به بوی باران دلیل علمی دارد

آب بویی ندارد، پس چرا باران پس از باریدن عطری مطبوع تولید می‌کند؟ خب ماجرا به یک ترکیب آلی به‌نام «ژئوسمین» برمی‌گردد که توسط باکتری‌های ساکن در خاک ایجاد می‌شود. هنگامی که باران می‌بارد، حفره‌های هوایی ایجاد می‌کند که حاوی مقادیر کمی ژئوسمین است. باران این حفره‌های هوا را به دام می‌اندازد و با رهاسازی‌شان ژئوسمین را در هوا پراکنده می‌کند؛ از آن‌جا سفر بوی دلچسب به ریه‌های ما آغاز می‌شود. بد نیست بدانید که بوی باران برای خودش اسمی اختصاصی دارد؛ «پتریکور».

کم‌باران‌ترین نقطه زمین، بیابان نیست

وقتی درباره کم‌بارش‌ترین مکان روی زمین حرف زده‌ می‌شود، خیلی‌ها ممکن است به فکر بیابان‌ها بیفتند اما درواقع رکورد در اختیار قطب‌جنوب است. خب البته این قاره از یخ پوشیده شده‌است اما منطقه کم‌بارش لزوما قرار نیست خشک و بی‌آب‌وعلف باشد. آن‌چه قطب جنوب را به این‌ عنوان رسانده، بارش سالانه ۱۶.۵ سانتی‌متری آن است. در سمت دیگر طیف، پرباران‌ترین منطقه زمین، شهر «لورو» در کلمبیاست که سالانه بیش از هزار و ۲۷۰ سانتی‌متر بارندگی دارد.

منبع: readersdigest.com

  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/254207

اشتراک این خبر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *