قصه راه آهن اردبیل و سوت قطار که میبایست بیش از یک دهه پیش در دیار شیخ صفیالدین اردبیلی شنیده میشد، غصهای تمام نشدنی برای شهروندان این استان است.
پرونده راه آهن اردبیل- قسمت ۱
به گزارش ساوالان خبر، راه آهن اردبیل –میانه مقرر بود تا پایان دولت تدبیرو امید تکمیل شود ولی بدلیل حجم پروژه و کمبود اعتبارات لازم افتتاح آن طول کشید.
اوجود آنکه عملیات اجرایی پروژه راهآهن میانه- اردبیل از سال ۱۳۸۳ آغاز شده اما به دلیل نبود اعتبارات کلان و عدم تخصیص آن از محل صندوق توسعه ملی و فاینانسها همچنان این ابرپروژه ریلی منطقه معلق مانده و اگر چه به تازگی حرف از آغاز مراحل ریلگذاری آن بر سر زبانها میچرخد اما باید مدنظر داشت که پروژههای ریلی سایر استانهای همسایه که همزمان با پروژه راهآهن اردبیل استارت خورده بودند با پیشرفت قابل توجهی در آستانه بهرهبرداری هستند و گویا قصه راهآهن اردبیل هنوز سر دراز دارد!
طرح راهآهن اردبیل-میانه به طول ۱۷۵ کیلومتر در اواسط سال ۱۳۸۳ کلنگزنی و مدت زمان اجرای آن پنج سال تعیین شده بود که به دلیل نبود اعتبارت تکمیل آن تاکنون به تعویق افتاده است و میتوان گفت که این پروژه تنها پروژه عمرانی استان است که در طول سالیان اخیر چنین خواب شیرینی را تجربه میکند.
پروژه راه آهن میانه -اردبیل با رعایت حریم دریاچه سد شهریار میانه از حاشیه محل سد عبور کرده و پس از طی مسیر به موازات رودخانه و دره قزل اوزن ادامه مسیرداده و در ادامه به سمت شهرستان اردبیل تغییر جهت داده و به موازات رودخانه سنگور چای از مناطق کوهستانی وارد مناطق تپه ماهور شده و پس از طی مسیر در کنار جاده اردبیل- مهماندوست وارد ایستگاه اردبیل می شود.
در محور فوق ۸ ایستگاه شامل ۲ ایستگاه تشکیلاتی مسافری به نام های سبز و اردبیل و ۳ ایستگاه مسافری درجه ۲ به نام های فیروزآباد و گنجگاه و مهماندوست و ۳ ایستگاه بین راهی پیش بینی شده است.
این خط آهن از میانه تا اردبیل در یکی از مسیرهای سخت از نظر توپوگرافی قرار گرفته و در این مسیر ۲۳ کیلومتر تونل وجود دارد و حدود ۷ کیلومتر پل بزرگ در این مسیر احداث خواهد شد.
این پروژه همچنین یکی از طرح های مهم توسعه حمل و نقل ریلی کشور است که از زمان شروع آن هم اکنون از لحاظ زیرسازی ۴۹ تا ۵۰ درصد پیشرفت دارد زیرا ۲۰ درصد پیشرفت سالهای اخیر از مراحل سخت و صعبالعبور پروژه بوده است که بخش زیادی از وقت و انرژی را به خود اختصاص داد.
استاندار دولت دوازدهم وعده داده بود که پروژه راهآهن اردبیل تا پایان دولت و در تابستان به سرانجام خواهد رسید، وعدهای که همانند وعدههای داده شده در دولتهای پیشتر از آن تحقق نیافت و همچنان مردم اردبیل در حسرت افتتاح راهآهن ماندند هر چند که گامهای مهمی در سالهای اخیر برای پیشرفت این پروژه برداشته شد.
کارشناسان میگویند که در سالهای اخیر اقدامات خوبی در زمینه پروژه راهآهن اردبیل و تکمیل آن انجام گرفته و اکنون نوبت دولت سیزدهم است که به انتظار طولانی اردبیلیها برای داشتن ریل قطار جامه عمل بپوشاند.
عملیات اجرایی راهآهن میانه – اردبیل به طول تقریبی ۱۷۵ کیلومتر در سال ۸۴ شروع شده است و هماکنون در ۱۲ قطعه شامل ۳۵ درصد منطقه کوهستانی و سختگذر، ۴۵ درصد تپه ماهور و ۲۰ درصد در مراحل پایانی اجرا قرار دارد.
مرتفعترین پل ریلی کشور به ارتفاع ۸۳ متر در مسیر آرپاچایی برای ایجاد ارتباط در این خط ریلی به اتمام رسیده و علاوه بر آن، در طول مسیر ۲۷ کیلومتر تونل و هفت کیلومتر گالری نیز بازگشایی شده و در حال اجراست.
در طرح راهآهن اردبیل – میانه ۶۲ دستگاه تونل به طول ۲۳ هزار و ۸۱۰ متر، چهار کیلومتر پل درهای بزرگ، سه کیلومتر پل آبرو و ۱۰ دستگاه گالری به طول چهار کیلومتر اجرایی شده است.
حجم عملیات اجرایی این خط ریلی بسیار گسترده بوده و برای تکمیل آن حدود ۳۵ هزار تن مصالح فلزی همچون آهنآلات، میلگرد و کابل و حدود ۲۲۰ هزار تن سیمان مورد استفاده قرار گرفته است.
بنیاد مستضعفان اجرای عملیات روسازی (ریلگذاری) راهآهن اردبیل_ میانه را برعهده داشته و بنا به اعلام پرویز فتاح رئیس این بنیاد پروژه در موعد مقرر بدون توجه به مسائل مالی تکمیل میشود.
پرویز فتاح در سفر اخیر خود به اردبیل بیان کرد: کل مسیر روسازی راهآهن اردبیل ۱۷۷ کیلومتر بوده و با شاخههای فرعی و ایستگاهها به ۲۰۷ کیلومتر میرسد.
او اضافه کرد: ۷۸ کیلومتر از روسازی این پروژه انجام شده و ادامه مسیر هم که تونل، پل و مسیر سخترو را شامل میشود در حال انجام است.
به گفته برخی کارشناسان و مسئولین، مسیر راه آهن میانه به اردبیل به دلیل وجود تونلهای فراوان و درههای زیاد؛ بسیار خطرناک میباشد و یقینا پس از اتمام پروژه احتمال رانش زمین و ریزش کوه و خرابی پل وجود دارد. این اظهار نظر های مختلف همچنین باعث شد تا بحث جابه جایی این پروژه ملی نیز در برهه هایی از زمان مطرح شود.