بعضی افراد بعد از تجربه احساسهایی مانند غم ترس شکست خشم و ….. اولین و آخرین گزینه شان برای تغییر حس و حالشان گذشت چند روز یا ماه است؛ چرا این باور اشتباه است؟
دکتر الناز علوی | متخصص روان شناسی سلامت
بعضی ها تصور میکنند که احساسات ناخوشایند نیازی به درمان تخصصی ندارد. چنین افرادی وقتی احساس هایی مانند غم ترس نگرانی خشم و…. را تجربه می کنند اولین و آخرین گزینه شان برای درمان گذشت زمان است. آنها معتقدند که اگر کمی صبر کنند بعد از یک هفته یک ماه یا نهایتا چند ماه این زخم ها خود به خود درمان خواهد شد. اما زخمهای روانی حل نشده میتوانند طولانی شوند و به صورت غیر منتظره به شکل اشک خشم یا اجتناب بروز پیدا کنند. در ادامه نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.
زخم های عاطفی در مقایسه با زخم های جسمی
بعضی از ما به اشتباه شفای عاطفی را معادل شفای فیزیکی در نظر می گیریم. مثلا معتقدیم اگر به خوبی از زخم فیزیکی مراقبت کنیم با گذر زمان به صورت کامل درمان میشود. اما زخم های عاطفی اگر درمان نشده باقی بمانند میتوانند آسیبهای ماندگار ایجاد کنند. نادیده گرفتن در د عاطفی و احساسی معادل نادیده گرفتن یک بریدگی عمیق است. ممکن است درمان بریدگی عمیق در کوتاه مدت آسان جلوه کند اما پیامدهای ویرانگری را به وجود خواهد آورد.
نشانه های داشتن زخمهای عاطفی درمان نشده
اگر مدام از بحث درباره برخی موضوعات، خاطرات یا آدم ها طفره میروید این میتواند نشانه ای از روان زخم های درمان نشده باشد. در ضمن آیا محرکهای ناچیز باعث می شود واکنشهای احساسی بسیار شدید بروز بدهید؟ این امر می تواند نشان دهنده روان زخم طولانی شده روان باشد. یادتان باشد که همه زخم های عاطفی واضح و شفاف نیستند. برخی ممکن است در زیر سطح خفته بمانند و با ظرافت روی آگاهی هوشیارمان و زندگی مان اثر بگذارند.
بازسازی شناختی برای درمان زخم های روانی
درست مثل زخمهای فیزیکی شفای زخم های روانی هم در وهله نخست با پذیرش وجودشان زدودن عفونت احساسات ناخوشایند و فرصت دادن به آن برای شفا یافتن آغاز می شود. این فرایند ممکن است دردناک باشد اما برای بهبودی ماندگار ضروری است. زمان همه زخم ها را درمان می کند اما در صورتی که فعالانه در فرایند درمان مشارکت کنیم. از طریق قبول کردن و مراقبت کردن از زخم های عاطفی می توانیم رو به جلو حرکت کنیم و یک زندگی پر از شادی هدفمندی و صلح بسازیم.
سخت در اشتباهید
چند بار این جمله معروف را شنیده اید که گذشت زمان هر چیزی را درست خواهد کرد؟ بسیاری از مردم از این عبارت برای درمان زخم های روانی خود استفاده می کنند. بدین صورت که می گویند اگر حس بدی وجود دارد کافی است بخوابید، استراحت کنید یا به هر نحوی عمر خود را بگذرانید تا همه چیز به صورت جادویی و به خاطر گذر زمان درمان شود. اما آیا گذر زمان واقعا این مشکل را درمان می کند یا خیر؟ اگر معتقدید تنها کاری که در برابر مشکلات باید انجام دهید این است که عقب نشینی کنید، دست روی دست بگذارید تا گذر زمان به نحوی جادویی تمام مشکلات غم ها، ترس ها، احساس گناه و خشم ها را از شما دور کند، باید بدانید سخت در اشتباهید. اصلا چرا از این نسخه گذشت زمان در موارد دیگر استفاده نمی کنید؟ مثلا هنگامی که مریضی جسمی دارید چرا آن را تنها به زمان نمی سپارید؟ چرا برای یافتن شغلی مناسب تلاش میکنید و مدام در حال جست و جو هستید؟
صبوری در کنار دریافت کمک تخصصی
بهتر است بدانید در بسیاری موارد بعد از گذشت مراحل اولیه از تجربه احساسات منفی و بعد از گذشت هفته ها و ماه ها زمانی که با واقعیت زندگی رو به رو می شوید وارد برهه ای از زمان خواهید شد که اوضاع وخیم تر می شود بنابراین گاه گذر زمان نه تنها باعث بهبود نمی شود بلکه می تواند همه چیز را خراب تر کند. گذر زمان به تنهایی چیزی را درمان نمی کند بلکه تنها به دفن مشکلات در عمق ذهن منجر خواهد شد. به جای امید به گذر زمان بهتر است برای حل چنین مشکلاتی و بهبود خود عمل و تلاش کنید اگر واقعا می خواهید هر زخم روانی در وجود خود را درمان کنید تنها یک راه وجود دارد و آن این است که همزمان با صبوری از درمان تخصصی و حرفه ای روانشناس و روان درمانگر بهره بگیرید.