http://didshahr.ir/266424

00:34 :: 1402/11/28

اطلاع از زمینه های ریزش مو که فقط مختص به مردان هم نیست، می‌تواند تا حد زیادی باعث پیشگیری از بروز آن شود.

موی سر

ریزش مو به عوامل متعددی بستگی دارد. عوامل ژنتیکی، عارضه یا بیماری خاص، تغییرات هورمونی، داروها و استرس از جمله عواملی‌اند که ریزش مو را سبب می‌شوند. ریزش مو که در تعریف پزشکی «آلوپسی» نامیده می‌شود، اگرچه اغلب با الگوی طاسی مردانه نمایان می‌شود،‌ اما مختص مردان نیست و زنان را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد. به گزارش «وری‌ول هلث»، روند ریزش مو را نمی‌توان معکوس یا جبران کرد اما پی بردن به ریشه اصلی این معضل در کنترل ریزش مو بسیار مهم است.

دلیل ریزش مو در زنان چیست؟

ژنتیک| شایع‌ترین علت در ریزش موی مردان و زنان، طاسی با الگوی ژنتیکی یا همان آلوپسی آندروژنتیک است که پس از دوران بلوغ آغاز می‌شود. در زنان این دلیل ژنتیکی به نازک شدن موهای بالای سر منجر می‌شود.

مدل یا آرایش موها| برخی مدل موها بر فولیکول‌های مو فشار وارد می‌کند و نوعی ریزش موی کششی را به وجود می‌آورد. مدل‌ موهایی مانند بافت آفریقایی یا دم اسبی از جمله این موارد است. با گذر زمان ریزش موی ناشی از کشیدن موها می‌تواند ریزش دایمی را در پی داشته باشد.

محصولات مو|روش‌های زیبایی و درمانی برای موها مانند فر کردن مو با مواد شیمیایی، دکلره کردن، شیوه‌های درمانی آرامش‌بخش برای مو‌ها و رنگ‌ کردن موها موجب ریزش مو می‌شوند.

کمبود مواد مغذی| محققان کمبود مواد مغذی مانند ویتامین‌ها و مواد معدنی را یکی از عوامل ریزش مو برمی‌شمرند. کمبود آهن در بدن (کم‌خونی) که عارضه‌ای رایج در بین زنان است ریزش مو را در پی خواهد داشت. علاوه بر این محققان بر کمبود سلنیوم، روی (زینک)، ویتامین B12، ریبوفلاوین و ویتامین D در ریزش مو تاکید می‌کنند.

افزایش سن| تغییرات هورمونی ناشی از افزایش سن باعث ریزش مو می‌شود. ریزش موی ژنتیکی (آلوپسی آندروژنتیک) در زنان در طول سال‌های باروری و دیرتر از مردان آغاز می‌شود. ۱۲ درصد زنان در ۲۹ سالگی با نشانه‌های ریزش موی ژنتیکی مواجه می‌شوند، اما علایم ریزش مو در نیمی از زنان در ۷۹ سالگی مشاهده می‌شود.

تغییرات هورمونی| تغییرات سطح استروژن به بدن شوک وارد می‌کند و به ترشح تلوژن منجر می‌شود. این نوع ریزش مو احتمالا از داروها یا تغییرات در وضعیت سلامت ناشی می‌شود. بارداری، درمان با هورمون‌های جایگزین، قرص‌های ضدبارداری و رژیم‌های غذایی شدید از جمله این مواردند.

استرس| استرس حاد هم باعث ترشح تلوژن می‌شود. این مشکل در زنان، با شوک فیزیکی زایمان، ناراحتی عاطفی، بیماری روانی، جراحی یا بیماری‌های خاص به وجود می‌آید.

یائسگی| زمانی که چرخه عادت ماهانه در زنان متوقف می‌شود، دوران یائسگی آغاز می‌شود. بر این اساس، تغییراتی در سطح هورمون‌های استروژن و تستوسترون به وجود می‌آید که در تنظیم چرخه مو نقش دارند. این نوسانات هورمونی در زنان ۴۵ تا ۵۵ ساله، ریزش مو را در پی خواهد داشت.

کاهش وزن سریع| کاهش وزن و رژیم‌های ناگهانی هم یکی از عوامل موثر در ریزش مو به شمار می‌رود. در مردان و زنان در پی کاهش وزن شدید ناشی از عمل جراحی‌های چاقی ماننده عمل کوچک‌کردن معده، ریزش مو رخ می‌دهد.

شیمی‌درمانی و داروها| از دیگر عوامل ریزش موی سریع (آناژن افلوویوم) می‌توان به شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی برای سرطان یا برخی داروها اشاره کرد.

بیماری‌های خودایمنی| طاسی منطقه‌ای یا ریزش موی سکه‌ای (آلوپسی آره آتا) زمانی در مردان و زنان ظاهر می‌شود که سیستم ایمنی به اشتباه به فولیکول‌های مو حمله می‌کند. این اختلال خود‌ایمنی معمولا باعث ایجاد لکه‌های طاس گرد می‌شود.

در زنان عوامل دیگری مانند تومورهای تخمدان، کم‌کاری تیروئید یا اختلال روانی کندن و کشیدن موها می‌تواند ریزش مو را در پی داشته باشد.

چه چیزی باعث ریزش مو در مردان می‌شود؟

ژنتیک| این نوع ریزش موی ژنتیکی از والدین به فرزند می‌رسد و به تدریج پیشرفت می‌کند و معمولا خط مو، شقیقه‌ها یا بالای سر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. حدود ۵۰ درصد از مردان بزرگ سال با این نوع ریزش مو تا ۵۰ سالگی، مواجه می‌شوند.

افزایش سن| مانند زنان، ریزش مو در مردان نیز می‌تواند به‌دلیل افزایش سن نتیجه طبیعی تغییرات بدن باشد. کارشناسان مراقبت‌های بهداشتی از ریزش موی مرتبط با افزایش سن به‌عنوان «ریزش موی سالخورده» (آلوپسی سالخورده) یاد می‌کنند که با ریزش موی مردانه متفاوت است. محققان در این وضعیت، کاهش خفیف فولیکول مو را مشاهده کرده‌اند که به نازک‌تر شدن تارهای مو منجر می‌شود.

شیمی‌درمانی و داروها| مردان هم مانند زنان تحت تاثیر شیمی‌درمانی و پرتو‌درمانی ناشی از سرطان یا برخی داروها با ریزش شدید مو مواجه می‌شوند که البته ریزش مو پس از اتمام دوره درمان قابل بازگشت است.

واکنش‌های مربوط به استرس| عفونت‌ها، رویدادهای ناراحت‌کننده، تب بالا و مشکلات مربوط به سلامت روان هم به ریزش موی ناشی از استرس در مردان و زنان کمک می‌کند.

تغذیه| تغذیه در مردان هم مانند زنان عامل بسیار مهمی به شمار می‌رود. کمبود روی (زینک)، نیاسین و پروتئین و دریافت بیش از حد ویتامین‌های A و E، با الگوی طاسی مردانه و سایر انواع ریزش مو مرتبط است.

ریزش مو

  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/266424

اشتراک این خبر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *