جوش (آکنه) هورمونی نوعی بیماری التهاب پوستی است که در اثر تغییر هورمونها ایجاد میشود.
جوش (آکنه) هورمونی نوعی بیماری التهاب پوستی است که در اثر تغییر هورمونها ایجاد میشود. البته نبود تعادل هورمونی همیشه به ایجاد جوش منجر نمیشود و همین مسئله، تشخیص جوشهای هورمونی را چالشبرانگیز میکند. به گزارش وریول هلث، وقتی سبوم زیاد تولید میشود، جوش هورمونی بیشتر خودش را نشانمیدهد. سبوم یک ماده روغنی است و از لیپیدهای ترشحشده غدد پوست به وجود میآید.
این جوشها بیشتر در پایین صورت مانند خط فک و چانه یا در قسمت بالای گردن خودشان را نشانمیدهند و میزان ابتلای زنان به آن بیشتر است. درباره استفاده از مکملهای گیاهی برای درمان این جوشها تحقیقات زیادی شدهاست و نتایج درباره آنها متفاوت است.
مکملهای گیاهی
گیاه شاهتوت| عصاره شاهتوت یکی از مواردی است که در درمان جوش قبل از دوران عادت ماهیانه مورد بررسی قرارگرفته و از مزیتهای آن گفته شدهاست.
آلوئهورا| چند پژوهش از مزیتهای ژل موضعی آلوئهورا خبر دادهاند که به نظر میرسد بهدلیل خواص ضدالتهابی و ضد باکتریایی آن باشد.
چای سبز|عصاره چای سبز با کاهش تولید سبوم، جوشها را بهبود میبخشد. استفاده از عصاره چای سبز به صورت موضعی ترشح سبوم و مقدار ضایعات آکنه را کاهش میدهد.
ویتامینها و درمان جوشها
شواهد علمی موجود نشان میدهد که ویتامینهای آ، ای، دی و سی در بهبود جوش مفیدند و استفاده از ویتامین ب ۱۲ میتواند باعث بروز جوش یا تشدید آن شود. دوزهای بالای ویتامین ب ۶ نیز میتواند اثر مشابهی داشته باشد.
پزشکان گاهی از هورموندرمانی برای درمان جوشهای هورمونی استفاده میکنند. رژیم غذایی و خوردن غذاهای متنوع از جمله میوهها، سبزیها، غلات کامل، پروتئینهای بدون چربی و چربیهای سالم به کاهش و بهبود جوش کمک میکند. درباره جوشهای هورمونی حتما باید با پزشک متخصص مشورت و از درمان خودسرانه خودداری کرد.
چون این به همخوردگی تعادل ممکن است بهدلیل نبود تعادل هورمونی در دوران بلوغ، بارداری، یائسگی، چرخه قاعدگی یا در نتیجه شرایط خاصی مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا اضطراب و کمخوابی رخ دهد. در نهایت در پاسخ به این سوال که آیا مکملها برای جوشهای هورمونی مفید هستند، روایتهای زیادی وجوددارد اما شواهد علمی چندانی در دست نیست و نتایج یک بررسی در سال ۲۰۲۲ اثربخشی این مکملها را زیر سوال برد.