http://didshahr.ir/264158

02:44 :: 1402/07/27

تلخ و شیرین رشته روان‎شناسی که با ورود به روان آدم‌ها می‌تواند آن را مرور و مطالعه‌کند و برای آن راه‌حل بدهد

معرفی رشته روانشناسی
نویسنده : اکرم انتصاری | روزنامه نگار

من زینب سیارفرد هستم ۲۶ساله دانش‌آموخته ارشد روان‎شناسی شناختی از دانشگاه تربیت مدرس. هم‎اکنون به عنوان مدرس دوره و کارگاه‌های مرتبط با روان‎شناسی و مشاوره‌های تحصیلی مشغول فعالیت‌ هستم و با توجه به علاقه شخصی‌ام به توسعه فردی، دوره های ماهانه‌ای را در این باره، برگزارمی‌کنم.

در رشته روان‎شناسی چه خبر است؟

رشته روان‎شناسی با داشتن گرایش‌های مختلف می‌تواند بسیار جذاب باشد. در مقطع ارشد تنوع گرایش‌ها را می بینید که هر کدام سعی می‌کنند با نوع نگاه‌شان انسان را از یک زاویه خاص بررسی‌کنند. می‌توانید تک‌تک این گرایش‌ها را در دفترچه کارشناسی ارشد یا سایت‌های مربوط بشناسید. من گرایش روان‎شناسی شناختی خوانده‌ام که بخشی از حوزه علمی وسیع‌تری به نام علوم شناختی است و سعی می‌کند به صورت تخصصی ذهن و فرایندهای ذهنی یا شناختی انسان را بررسی‌کند.

دانش روان‎شناسی شناختی که شما آن را خواندید، در زندگی روزمره ما چه نقشی دارد؟

از آن جایی که موضوع اصلی روان‎شناسی شناختی، بررسی ذهن و فرایندهای ذهنی ماست، خیلی مشخص است که چقدر می‌تواند در زندگی روزمره ما، کاربردی باشد. از آن جا که ما انسان‌ها، ذهنی با فرایندهای شناختی خودمان داریم؛ شناخت این ذهن می‌تواند در زندگی فردی و اجتماعی کمک‌کند تا به نحو بهتر و کارآمدتری مسائل مختلف را پیش ببریم. به همین دلیل می‌توانیم بگوییم از انتخاب یک محصول که در فروشگاه روی آن دست می‌گذارید تا نحوه یادگیری دروس‌تان و گفتاری که می‌خواهید برای محل‌کار ارائه‌دهید، می‌تواند کاربرد داشته و همراه‌تان باشد.

این رشته به درد چه کسانی می‌خورد؟

روان‎شناسی برای افرادی مناسب است که کنجکاوند. جست‌و‌جوگرند، پویا هستند و جسارت رویارویی با دنیای پرابهام را دارند. از آن جا که ما در این رشته، روان انسان را می‌خواهیم بررسی کنیم باید جسارت پذیرش یک سری از واقعیت‌ها را داشته باشیم یا به دست‌بیاوریم. خستگی‌ناپذیر باشیم چون به تلاش و دانستن‌های مداوم نیاز داریم. انسان ماهیت پویایی دارد، علم روان هم همین‌طور. شاید نظریه‌ها دایم در حال تغییر باشند و علم در حال به‎روزشدن باشد. به همین دلیل فردی که وارد این حوزه می‌شود باید جست‌وجوگر باشد. به نظرم افرادی که از شناختن، معاشرت و ارتباط‌گرفتن با انسان‌ها لذت‌نمی برند بهتر است سمت این حوزه نیایند چون چیزی که در این رشته رقم‌می‌خورد ارتباط است. باید بدانیم و آگاه باشیم افرادی که وارد این حوزه می‌شوند باید این ارتباط را بدانند و بلد باشند.

روان‎شناسی چه چیزی پیش روی شما می‌گذارد؟

روان‎شناسی ورود به دنیای روان آدم‌هاست. شناخت قصه‌ها و فراز‌و‌نشیب‌هایی که افراد در مسیر زندگی‌شان طی‌کردند. شناخت داستان‌هایی‌ است که شما هیچ نقشی در آن نداشتید اما باید به عنوان یک شنونده خیلی خوب و دقیق جز‌به‌جز آن را مطالعه و مرورکنید. روان‎شناسی از این نظر می‌تواند خیلی شیرین باشد و هم چالش‌برانگیز. چون اتفاقاتی که در دنیای روانی و مسیر زندگی افراد رقم می‌خورد، گاهی اوقات آن قدر پیچیده و غیرقابل باور است که شاید شنیدنش هم به ظرفیت روانی ویژه‌ای نیاز داشته‌باشد. از این نظر باید به عنوان یک روان‎شناس، روی ظرفیت‌های روانی خودتان کارکنید و در مرحله اول از یک روان‎شناس و درمانگر کمک بگیرید. درمانگران و روان‌شناسان می‌توانند به طور خیلی موثری سلامت روان افراد جامعه را تغییردهند و بهبود ببخشند.

دانش‌آموخته این رشته با توجه به حجم زیاد روان‎شناس‌نما و روان‌شناسی‌های زرد چطور می‌تواند به موفقیت برسد؟

فردی که در این حوزه قدم می‌گذارد، باید اصول علمی را خیلی دقیق یادبگیرد و به آن پایبند باشد. به نظرم اگر دانش‌آموختگان این رشته به این اصول پایبند باشند، برای یادگیری بیشتر جست‎وجوگر باشند و از منابع بیشتر استفاده‌کنند تا علم خودشان را افزایش‌دهند، می‌تواند نقطه تمایزی باشد که آن‌ها را از روان‎شناس‌نماها و روان‎شناسی زرد جداکند. البته علم به تنهایی کافی نیست. نیاز است دانش‌آموختگان علاوه بر علم و تلاش در عمل هم فعال باشند. یعنی اگر دانش‌آموخته‌ای با مدارج علمی بالا در جامعه فعالیتی نکند، حرفی نزند و علمش را به جامعه‌ انتقال‌ندهد، بی‌فایده است. به نظرم علم و عمل و فعالیت در اجتماع و در این عرصه می‌تواند روان‎شناسان زرد را از این حوزه رفته‌رفته، حذف‌کند.

  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/264158

اشتراک این خبر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *