درپی کاهش تحرک و افزایش وزن در کودکان، طی سالهای اخیر بیماری کبد چرب در بین کودکان افزایش یافته که در صورت نبود تشخیص و درمان بهموقع میتواند پیامدهای ناگواری برای سلامتیشان داشته باشد.
طی سالهای اخیر به دلیل تحرک کم، افزایش وزن و … ابتلای کودکان به کبد چرب در حال افزایش است. پیشگیری از این بیماری اولویت فراوانی دارد و بعد از آن تشخیص بهموقع و درمان بهنگام، چون اگر کبد چرب در کودکان درمان نشود ملتهب و بافت اسکار یا زخم در آن تشکیل میشود که تبعات بسیار بدی خواهد داشت. تشخیص قطعی این بیماری به آزمایش و سونوگرافی نیاز دارد،اما با پیشگیری و اصلاح سبک زندگی، شناخت علایم اولیه، مراجعه بهموقع و مشورت با پزشک، میتوان از رنج و هزینههای مادی و معنوی این بیماری کاست. در ادامه درباره علایم و علل ابتلا به این بیماری خواهیم گفت.
علایم کبد چرب در کودکان
همانطور که گفتیم تشخیص قطعی این بیماری با پزشک است، اما از اولین علایم آن میتوان به درد و تورم در قسمت بالا و سمت راست شکم اشاره کرد. در ادامه خستگی، ضعف عضلانی، حساسیت پوستی، نداشتن تمرکز و بیاشتهایی از دیگر علایم آن است که بنا نیست همگی با هم ظهور کنند. این بیماری در مواردی هم با علایمی مثل سفید شدن زبان، بوی بد دهان، کهیر و حساسیتهای پوستی، خارش پوست، زرد شدن چشم، تعرق بیش از اندازه، بوی نامطبوع بدن و حلقههای تیره زیر چشم خود را نشان میدهد.
علل ابتلا به کبد چرب در کودکان
یکی از مهمترین علل ابتلای کودکان به این بیماری، چاقی است. به همین دلیل همواره باید قد و وزن کودکان اندازهگیری شود و خانوادهها تلاش کنند با تغذیه مناسب و بهاندازه که تامینکننده تمام نیازهای دوران کودکی است از ابتلای فرزندشان به چاقی جلوگیری کنند. میزان قند بالا، چربی و نمک در غذاها جزو دیگر علل ابتلاست. خوردن غذاهای آماده، نخوردن میوه هاو سبزیجات هم میتواند عامل دیگری باشد.
توصیههای تغذیهای برای مقابله با کبد چرب
مصرف نانهای سبوسدار مانند سنگک و بربری
محدود کردن مصرف انواع نوشیدنیهای شیرین مانند چای شیرین، نوشیدنیهای گازدار، آب میوههای صنعتی، شیرهای طعم دار، بیسکویتها، شیرینیها و کیکهای خامه ای و شکلاتی
استفاده از روغنهای مایع مانند روغن زیتون، آفتابگردان و روغن ذرت به جای روغنهای جامد، کره، مارگارین و چربیهای حیوانی
جایگزین کردن غذاهای بخارپز، آب پز و تنوری به جای سرخ شده
استفاده از لبنیات کم چرب به جای لبنیات پرچرب
کاهش مصرف سس مایونز و جایگزین کردن سس سالاد سالم با استفاده از ماست کم چرب، آب لیمو، سرکه یا آب نارنج و سبزیهای معطر و روغن زیتون
کاهش مصرف خامه، سرشیر، پنیر خامهای، کره، ماست پرچرب و خامهای، غذاهای سرخ شده و …
محدود کردن استفاده از میان وعدههای غذایی با ارزش تغذیهای کم، مانند فراوردههای غلات حجیم شده، شکلات، چیپس، پاستیل، چوب شور و آب نبات
محدود کردن مصرف انواع فستفود و غذاهای آماده پرچرب و شور
استفاده از انواع سبزیها و میوههای متنوع، رنگارنگ و معطر در وعدههای غذایی اصلی مانند انواع سالاد، آش، خورشت، سوپ و خوراکهای حاوی سبزیها
توجه به کاهش وزن کودکان چاق با تشویق آنها به پیروی از یک رژیم غذایی سالم زیرنظر متخصص تغذیه