اگر عبارت «چه کسی مشق شب را اختراع کرد؟» را در اینترنت جستوجو کنید، لینکهای زیادی میبینید که ادعا میکنند شخصی بهنام «روبرتو نویلیس» معضل مشق شب را ایجاد کردهاست اما شواهد درباره ریشههای تکالیف مدرسه ، چیز دیگری میگوید.
گوش دادن سرکلاس، یادداشت برداشتن، تمرین حل کردن، امتحان دادن؛ با همه اینها کنار میآییم اما مشق نوشتن توی خانه، دیگر زیادی است. اصلا اولینبار ایده چنین چیزی به ذهن چه کسی رسید؟
ردپای تکلیف نوشتن در روم باستان
«روبرتو نویلیس»، ظاهرا یک معلم ایتالیایی بودهاست اما بهجز سایتهای اینترنتی، هیچ سند قابلاطمینانی وجود ندارد که بتوانیم براساسش گناه مشق شب را به گردن او بیندازیم. نویلیس از قرار معلوم در اوایل قرن بیستم زندگی میکردهاست اما مشق شب خیلی پیشتر از این زمان وجود داشتهاست. برخی مورخان میگویند، در امپراتوری روم، شخصی بهنام «پلینی» که دولتمرد و نویسنده بوده، مدافع ایده تمرین کردن دانشآموزان در خانه بودهاست. البته مشق آنها با مشق زمان ما فرق داشته و تکلیفشان تمرین کردن چیزهایی مثل مهارتهای گفتاری و سخنوری بودهاست اما بههرحال نشان میدهد که مشق شب خیلی قدیمیتر است از چیزی که بهنظر میآید و نمیتوان یک مخترع واحد برایش فرض کرد. احتمالا افراد مختلفی بهطور همزمان در نقاط گوناگون دنیا، این بلا را توی دامن دانشآموزها گذاشتهاند!
نقش جنگ سرد در رایج شدن مشق شب
خب بلا، اسمی است که دانشآموزها روی مشق شب گذاشتهاند و مدارس، اتفاقا خیلی هم موافقش هستند اما همیشه اینطور نبودهاست. مشق شب بهصورتی که امروز آن را میشناسیم، بهراحتی در سیستم آموزشی پذیرفته نشد. در آمریکا، تردیدهای زیادی وجود داشت که آیا کار درستی است که بخشی از فعالیتهای مدرسه به داخل خانه برده شود یا خیر. خیلی از متخصصان میگفتند، این کار بهضرر دانشآموزهاست. سال ۱۹۰۷، تلاشهایی برای ممنوعیت مشق شب، صورت گرفت که تا یک دهه توانست زیرآب تکلیف نوشتن را بزند. در سال ۱۹۳۰، انجمن سلامت کودکان آمریکا ادعا کرد که مشق شب، مساوی کار کشیدن از کودکان در سن غیرقانونی است. خب پس چطور نظامهای آموزشی قبول کردند که مشق شب بهدرد دانشآموزها میخورد؟ در زمان جنگ سرد، ایالاتمتحده، خودش را در زمینه علم و آموزش از اتحاد جماهیر شوروی برتر میدانست اما وقتی «اسپوتنیک»، نخستین ماهواره فضایی جهان پرتاب شد؛ آمریکا حس کرد که از شوروی عقب مانده و دنبال راهی بود که این شکاف علمی را ازبین ببرد. چطور؟ با وادار کردن دانشآموزان به درس خواندن در خانه.
دعوا بر سر درستی و نادرستی تکلیف ادامه دارد
تاریخ طولودراز مشق نوشتن، از گذشته تا الان، همیشه محل بحث بودهاست. کارشناسان زیادی میگویند، تکلیف نوشتن، زمانی را که دانشآموزها میتوانند برای سرگرمی و وقت گذراندن با خانواده صرف کنند، هدر میدهد. کارشناسان زیاد دیگری هم معتقدند بدون مشق شب، دانشآموزها بهخوبی درسشان را یاد نمیگیرند و تنبل میشوند. در ژاپن که آموزش بسیار رقابتی است، مشق شب یک بخش جدی از زندگی دانشآموزهاست درحالیکه «فنلاند» مشق شب را از برنامه آموزشیاش حذف کردهاست.
منبع: facts.net