مشاوره فردی: ۲ زبانه بودن کودکم در لکنتش تاثیر دارد؟
نویسنده : سیدهزهرا جلیلیهاشمی | روانشناس
سوال: پسر ۵ سالهای دارم که دوزبانه است(ترکمنی و فارسی). از زمانی که لب به سخن گشوده، لکنت زبان دارد و هنگام خشم بیشتر هم میشود. اعضای خانواده هم لکنت نداشتهاند. آیا دو زبانه بودن در لکنت تاثیر دارد؟ راهنمایی کنید.
پاسخ: مخاطب گرامی، لکنت زبان در کودکان نوعی ناروایی گفتاری است که به صورت تکرار اصوات و هجاها، کش دادن کلمات یا وقفههای مکرر در بیان کلمات دیده میشود.
این اختلال، می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و بیشترین سن بروز آن ۳ تا ۵ سال است و معمولا بعد از ۵ سال یا پس از ورود کودکان به مدرسه، خود به خود از بین میرود.
در ادامه، نکاتی برای پاسخ به سوال شما مطرح میشود.
۴ عامل احتمالی لکنت زبان کودکان
۱- عواملی مانند ترس و اضطراب یا شوک ناگهانی بر اثر یک اتفاق که بر ذهن و روان کودک اثر میگذارد. ۲- بروز مشکل یا اختلالی در ارتباط بین ناقلهای عصبی در مغز با عضلات گفتاری. ۳- وجود عوامل ژنتیکی و ارثی، سابقه خانوادگی و وجود اختلال بیانی در اقوام نزدیک. ۴- رشد نکردن کامل مهارتهای زبانی و گفتاری در کودک که معمولا این حالت در کودکان زیر ۵ سال بروز پیدا میکند و کودک با کلمات مختلف و آواها و نحوه بیان آنها به درستی آشنا نیست. به همین دلیل در بیان آنها دچار مشکل میشود و این حالت معمولا به تدریج از بین میرود.
ارتباط بین لکنت و ۲ زبانگی
پرسیده اید که آیا دو زبانه بودن در لکنت تاثیر دارد؟ آموزش یا در معرض دو زبان بودن، در کودکان بین ۳ تا ۵ سال ممکن است به دلایلی که مطرح میشود، سبب بروز لکنت شود: زبان اول بچه قوی نباشد یا مشکلاتی در زبان اولش داشته باشد؛ یک زبان بیشتر از زبان دیگر استفاده شود؛ بچه علاقهای به زبان دوم ندارد و به صحبت بر زبان اول پافشاری دارد و … . البته باید گفت هنوز نظریه قطعی مستدل برای ارتباط بین لکنت و دوزبانگی وجود ندارد و تنها نظریه ای که لکنت را به دوزبانگی کودک ربط میدهد، معتقد است ورود زبان دوم، زمانی که هنوز کودک الگوهای دستوری زبان اول را به خوبی فرا نگرفته، سبب بروز آشفتگی در برنامهریزی و پردازش بیانی میشود. به این معنی که کودک نظام دستوری و اصطلاحات یک زبان را به زبان دیگر وارد میکند و نمیتواند به ظرافتهای خاص هر زبان بپردازد بنابراین دچار لکنت میشود.
۳ توصیه به شما
با توجه به نکات مطرح شده و توضیحاتی که شما در پیامکتان برای ما ارسال کردید، توصیه میشود به ۳ پیشنهادی که در ادامه مطرح میشود، بیشتر دقت کنید و آنها را انجام دهید:
۱- با فرزندتان فقط با یک زبان صحبت کنید و از ترکیب کردن کلمات هر دو زبان با یکدیگر اجتناب کنید.
۲- به فرزندتان اجازه دهید تا لغات مربوط به هردو زبان را ترکیب کند اما مدل کلمه در زبان اصلی باشد.
۳-علاوه بر این موارد به لکنتش توجه کنید و اگر بیشتر از ۶ ماه دیگر طول کشید به گفتار درمانگر مراجعه کنید.