چرا فوتبال برای بعضی ها مسئلهای مهم تر از مرگ و زندگی است و اساسا چرا فوتبال دیگر صرفا یک ورزش نیست و به فعالیتی اجتماعی ـ سیاسی با ابعاد مهم بدل شده است.
ساوالان خبر: برای بعضیها فوتبال خود زندگی است؛ چراکه بسیاری از واقعیتهای زندگی در آن به شفافترین و در دسترسترین شکل ممکن وجود دارد.
فوتبال محبوبترین ورزش هر کشور نیست اما شمار فزایندهای کشورها ازجمله برزیل، روسیه، هند و چین از قدرت فوتبال برای مقاصد اجتماعی- فرهنگی، سیاسی و اقتصادی استفاده میکنند، مثلاً از طریق کسب میزبانی مسابقات چندجانبه مانند جام جهانی.
در دهههای اخیر خصوصاً از دهه ۱۹۸۰ به بعد، مقوله فوتبال مورد توجه جدی جامعهشناسان و اصحاب علوم اجتماعی قرار گرفته و آثار و پژوهشهای متعددی در این زمینه چاپ و منتشر شده است.
هویت ملی و منزلت بینالمللی» ضمن تبیین روند تحول و جایگاه بازیهای جامجهانی فوتبال نشان میدهد که کشورها و ملتها در نتیجه اهمیت یافتن بازیهای جام جهانی فوتبال، چگونه با نگاهی جدید به فوتبال و بهویژه جام جهانی مینگرند و از حضور در این جام یا میزبانی آن بهدنبال اهداف مهمی چون غرور ملی، برندسازی بینالمللی و مطرح کردن برند ملی، کسب منزلت بینالمللی، پیشبرد دیپلماسی عمومی، تقویت منابع قدرت نرم، ترویج ارزشهای فرهنگی و کسب منافع اقتصادی برای خود هستند.
وجود شادی، غم، غافلگیری، برنامهریزی، اتحاد، اختلاف، دوستی، دشمنی، مروت، شقاوت، شجاعت، ترس، احترام، بیحرمتی، غنی، فقیر، قوی، ضعیف، سرکوب، بالندگی، تبعیض، تبانی، فساد، اسپانسر، تبلیغات، زبان، پول و ساختارهای پیچیده و متعدد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در فوتبال، این ورزش محبوب و پرطرفدار را به نسخه قابل درکتر و بیپیرایهتر و سرراستتری از زندگی بدل کرده است.
هر کسی با هر سطح دانش و تجربهزیستهای میتواند دویدن ۲۲آدم بهدنبال توپ را بفهمد، به آن واکنش نشان دهد، با تیمی همدلی کند و از تیمی دیگر متنفر باشد، بازیکنی را در حد جنون بپرستد یا بازیکنی را بیدلیل یا به هر دلیلی تحقیر کند، از قوانین بازی سر در آورد، از ناپختگی داور میدان در اجرای قوانین به ستوه بیاید و حتی به این پدیده جهانی بیاعتنا باشد و با این بیاعتنایی به نوعی موضع خود را در قبال جهان پیرامونش و دوستداران فوتبال نشان دهد.
گروهها و اقشار مختلف مردم، از کارگران گرفته تا سیاستمداران، از آدمهای عادی گرفته تا سلبریتیها، از کورهسوادان گرفته تا روشنفکران، همگی نظری درباره این ورزش محبوب دارند و فوتبال درنظرشان چیزی بیش از ورزش صرف است. همین خاصیت فوتبال است که آن را به موضوع بررسیهای جامعهشناختی بدل کرده است.