کشف استعداد کودکان در خانه چندان کار دشواری نیست به شرط اینکه به رفتارهای کودکان با دقت نگاه کنید.
نویسنده: سحر جعفریان
بعد از اینکه اطلاعات کامل و مناسبی را درباره استعدادیابی کودکان بهدست آوردیم، نوبت به آن میرسد که چند مورد از مهم ترین و بهترین راه ها را برای این کار یاد بگیریم که بتوانیم با استفاده از آنها، بهخوبی مسیر استعدادیابی کودکان خود را بهصورت ابتدایی و مقدماتی شناسایی کنیم. کودک خود را تحتنظر و مشاهده میدانی دقیق قرار دهیم.
یکی از راههای مهم و مناسب برای استعدادیابی کودک این است که آنها را بهخوبی تحت نظر بگیریم و ببینیم چه کارهایی را بهخوبی انجام میدهند و در کدامشان مهارت بالایی دارند. اینگونه میتوانیم تا حدودی متوجه استعدادها و تواناییهای آنها شویم.
بگذارید کودکتان خودش علاقه واقعیاش را پیدا کند. اینکه کودک را آزاد بگذارید تا بهدنبال علایق خود برود، میتواند گام بلندی در راستای کشف استعداد او باشد. چراکه در اغلب اوقات، کسانی که به کاری علاقه دارند، در آن استعداد هم دارند. پس حواستان باشد که کاری نکنید که در علایق کودکتان اخلال ایجاد کنید.
برای استعدادیابی کودکان به علایق آنها هم توجه کنید. به فرزند خود اجازه اشتباهکردن دهید. یکی از تفکرات اشتباهی که متأسفانه در بین افراد رایج است، این است که کودک به هیچوجه نباید اشتباهی مرتکب شود! اصلا مگر چنین چیزی ممکن است؟ برخی والدین ممکن است با گفتن جملاتی که کودک را از اشتباه میترساند، ناخواسته باعث کورشدن همه استعدادهای او شوند. چون کودک وقتی از کاری بترسد، سراغ آن نمیرود و همین اتفاق، باعث میشود او هیچ کاری انجام ندهد و در نتیجه استعدادهای او برای همیشه نهفته باقی بماند. اجبارکردن به چیزی، استعداد کودکتان را از بین میبرد.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، این است که کودک خود را مجبور نکنید کاری را انجام دهد که در آن استعداد ندارد؛ بهعنوان مثال، پدر و مادری هستند که دوست دارند فرزندشان فوتبالیست خوبی شود و هر طوری که شده او را مجبور به رفتن به کلاسهای فوتبال و بازیکردن میکنند. درحالیکه آن کودک نه در فوتبال استعداد دارد و نه به آن رشته، علاقه خاصی دارد؛ بنابراین توجه داشته باشید که اجبار، به هیچوجه راهحل خوبی برای کشف استعداد نیست و حتی ممکن است استعدادهایی را هم که کودکتان دارد از بین ببرد. به کودکتان به هیچوجه برچسب استعدادی و مهارتی نزنید.
در این باره بخوانید: کشف استعداد کودک در کجا و چگونه؟
شما هرگز نباید به کودک خود بگویید که تو در فلان کار استعداد داری و در فلان کار نداری. به این کار در اصطلاح برچسبزدن، میگویند. زمانی که شما این کار را انجام میدهید، به نوعی در حال تحمیلکردن علایق خود به کودکتان هستید و ممکن است استعدادهای او را از بین ببرید. نگذارید برچسبهای شما مسیر زندگی فرزندتان را عوض کنند. به صحبتهای فرزندتان با دقت گوش کنید. در بین صحبتهای کودکان شما ممکن است نشانههایی از استعدادهای او پیدا شود. با دقت به سخنان او گوش کنید و ببینید چه چیزهایی میگوید. شک نکنید توجه به صحبتهای او قطعا میتواند به شما در کشف استعدادهایش کمک بسیار زیادی کند. از کودک خود انتظارات رؤیایی نداشته باشید.
داشتن انتظارات بیجا از کودکانتان، باعث میشود کار فوقالعاده سختی در کشف استعدادهای او داشته باشید. زمانی که از کودک انتظارات رؤیایی دارید و او از پس انتظارات شما برنمیآید، قطعا اعتمادبهنفس او کاهش پیدا خواهد کرد و دیگر سراغ انجام هیچ کاری نمیرود. در نتیجه شما نخواهید توانست بهراحتی استعدادهای او را شناسایی کنید.
شیوه آخری که برای استعدادیابی کودکان وجود دارد، این است که شما باید بازیهای آنها را تحت نظر بگیرید. به این صورت که دقت کنید در بازیهای خود، معمولا چه نقشهایی را برمیدارند و در چه مهارتهایی مسلطتر هستند؟
بهطور مثال، بسیاری از کودکان، معمولا در بازی با همسنوسالان خود نقش یک رهبر و سرگروه را ایفا میکنند که این نشان از استعداد بالای این کودکان در رهبری و مدیریت است. یا برخی کودکان بهخوبی قصه و داستان تعریف میکنند که نشان میدهد در داستانگویی یا حتی داستاننویسی و… استعداد دارند. یا حتی خیلی از کودکان ممکن است در رشتههای ورزشی مانند فوتبال، والیبال، دوومیدانی و… استعداد داشته باشند که این موارد را هم میتوانید از بازیهای آنها متوجه شوید.