۱۰ اسفند سالگرد زلزله ویرانگر اردبیل در سال ۱۳۷۵
ساعت ۱۶:۲۸ روز جمعه ۱۰ اسفند ۱۳۷۵ زلزله ای به بزرگی ۵.۵ در مقیاس ریشتر بخش هایی از استان اردبیل از جمله سرعین و نیر را لرزاند در این زمین لرزه حدود ۳۰ روستا به طور کامل ویران شدند.
ژرفای این زلزله ۴۴ کیلومتر بود، و بزرگی آن ۶٫۱ در مقیاس Mw اعلام شدهاست. زمینلرزه به وقت محلی در روز جمعه، ساعت ۱۶:۳۰ روی داد.
سازمان زمینشناسی آمریکا نیز رومرکز این زمینلرزه را در مختصات ۳۸.۰۷۵° شمالی ۴۸.۰۵° شرقی و ژرفای آنرا در ۱۰ کیلومتر گزارش کرد. بزرگی برگزیدهٔ این سازمان از میان بزرگیهای محاسبهشدهٔ مختلف ۶٫۱ در مقیاس Mw بوده و از دید اثر، در میان چهار دستهبندی «نامحسوس»، «محسوس»، «زیانآور» یا «با تلفات»، زلزله را «با تلفات» اعلام کرد.
شب پس از حادثه با چندین پسلرزه باز هم دیوارهای سستشده در مناطق زلزلهزده فروریخت. این زلزله در زمان وقوع با شدت ۴ریشتر در استان گیلان و پس از آن در شهر سنندج در استان کردستان نیز احساس شد.
تاریخ زلزله اردبیل
آمار جانباختگان این زلزله حدود ۷۶۰ نفر و تعداد مصدومان ۲۶۰۰ نفر و تعداد ۳۶۰۰۰ نفر بی خانمان اعلام شد.
پس از این زلزله هرچند اقداماتی برای ایمن سازی مناطق مسکونی صورت گرفته است اما همچنان استان اردبیل پس از گذشت ۲۲ سال از آن فاجعه و علیرغم قرار گرفتن بر روی گسل زلزله آمادگی لازم در برابر زلزله های شدید را ندارد.
هر چند پس از آن زلزله اقداماتی برای ایمن سازی مناطق مسکونی در استان صورت گرفته است. اما به نظر می رسد استان اردبیل پس از گذشت ۲۰ سال از آن فاجعه و علیرغم قرار داشتن بر روی ۵۶گسل زلزله در برابر زلزله های شدید آمادگی لازم را ندارد.
سرمای شدید هوا به میزان منفی ۲۴درجه در این ماه از سال بر سختی کمکرسانی افزود و آسیبدیدگان ناشی از زلزله را در وضعیت بغرنجتری قرارداد. پناهآوردن بهخودروها برای رفتن از مناطق زلزلهزده بهدلیل سرما، بوران و یخبندان و انباشتهشدن برف در کوچههای شهر اردبیل با ارتفاع تقریبی ۳متر بحران را بیشتر کرد و تصادف، سوانح رانندگی و شکستگی استخوان تعداد بیشتری از شهروندان اردبیلی را به بیمارستانها کشاند. به گزارش خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی در آن موقع، در پیادهروهای خیابانهای اصلی شهر کورهراههای باریک بر اثر رفتوآمد مردم باز شده بود. دلیل برفروبی سطحی معابر از سوی شهرداری، کمبودن تعداد ماشینهای برفروب و لودرها بهدلیل اعزام به مناطق زلزلهزده روستایی عنوان شد.
چاره اما در نوعدوستی و کمکرسانی بیدریغ همشهریها و هموطنان ایرانی به زلزلهزدگان بود؛ چارهای که همچنان بهدنبال حوادث غیرمنتظره و سخت به شکل ملی و بینالمللی از طریق ایرانیان آن سوی مرزها تداوم دارد. تجهیز و تبدیل ورزشگاه شهید آسمانی اردبیل به یک درمانگاه دستهجمعی و جمعآوری کمکهای اولیه به همراه وسایل گرمایشی و اسکان موقت، بخشی از تلاشهای خودجوش مردمی را در آن موقع شکل داد. استاندار وقت اردبیل، محمود احمدینژاد با اعلام ۳روز عزای عمومی از مردم خواست با آسیبدیدگان همدردی کنند.
احتمال تصفیه حساب شخصی هم هست مبارزه با اختلاس و غیره الله اعلم..
زنوزی – و دزدی ها بی که در مغان گرفته شد