مادهمخدر «گُل» که سال ۹۰ در رتبه هفتم از نظر شیوع مصرف مواد بوده، امروزه به رتبه سوم رسیده است.
نویسنده : مصطفی نجمی | پژوهشگر اعتیاد
بر اساس مطالعات شیوعشناسی که در دهه ۹۰ درباره سوء مصرف مواد مخدر در ایران انجام شد، ماده مخدر گل یا ماری جوانا جزو ۱۰ ماده مخدر مصرفی در ایران و در رتبه ۶ و ۷ قرار داشت ولی امروزه مصرف ماده مخدر گل پس از تریاک و شیشه در رتبه سوم قرار دارد (منبع خبر: ایسنا). سوال این است که چرا مصرف گُل به عنوان خطرناکترین ماده مخدر و دروازه ورود به مواد مخدر دیگر با این سرعت زیاد در حال شیوع است؟
قابل کشت بودن در همه جا | «گُل» از مواد مخدری است که محدود به جغرافیا نیست و در همه جا قابل کشت است ، به همین دلیل مصرف آن آسان و میزان مصرفش در دو دهه گذشته در دنیا زیاد شده و در برخی از کشورها هم ممانعت قانونی مصرف این ماده برداشته شده است.
نامی زیبا و مصرف بدون جلبتوجه | گُل باتوجه به این که اسمش خیلی زیباست و احساس خوبی به نوجوانان میدهد، خطر زیادی دارد. در ضمن چون گُل را میتوان با سیگار هم کشید، جلب توجه کمتری میکند. وقتی نوجوان میبیند که مصرف این ماده با نگاه سرزنشآمیز و همراه با قضاوت دیگران نیست، به سمت مصرف این ماده خطرناک کشیده میشود.
ناآگاهی نوجوانان و جوانان درباره آن | خیلی از جوانان واقعا نمیدانند که گُل، مخدر است و نباید آن را استفاده کرد. بنابراین یکی از دلایل رشد بیرویه مصرف این ماده، ناآگاهی نوجوانان است. در دوره نوجوانی به دلیل کنجکاوی زیاد، خطر تمایل به مصرف مواد مخدری که اسمهای خاصتری دارند، بیشتر است. بنابراین اگر شما یک نوجوان را به مصرف شیشه یا حشیش ترغیب کنید، بهاحتمال زیاد پاسخ منفی خواهید شنید، بنابراین گُل در اطراف مدارس میروید و زندگی دانشآموزان را تباه میکند.
نیاز به سرخوشی | «گُل» نسبت به حشیش در ایجاد توهم و اعتیادآوری قویتر عمل میکند و میزان توهمزایی آن ۲ تا ۳ برابر بیشتر از
ماری جوانای معمولی تخمین زده میشود. جوانان و نوجوانان چون به دنبال یک سرخوشی هستند، فکر می کنند با مصرف گل یا موادمخدر دیگر، به این حالت دست می یابند در حالی که این حس فقط به روزهای اول استفاده از این مواد برمیگردد و بعد از آن، دیگر هیچ خبری از سرخوشی نیست.
تنها راهکار ترک اعتیاد به گل | درمان این افراد فقط زمانی صورت می گیرد که تحت نظر روان پزشک متبحر باشند چون این ماده به طور مستقیم روی مغز تاثیر می گذارد. برای ترک چنین موادی بهتر است فرد در کنار رفتن به کمپ، حتما از خدمات پزشکی و روان پزشکی هم کمک بگیرد.