http://didshahr.ir/259225

01:58 :: 1403/03/12

غارهای کنزق از جمله معماری‌های دستکند حوزه کوه سبلان است و گفته می‌شود این محوطه با بیش از ۴۵ فضای معماری دستکند، یک روستای زیرزمینی با قدمت طولانی در بازه زمانی هزاره اول قبل از میلاد تا دوره ایلخانی است.

غارهای دست‌کند در روستای کنزق سرعین

نویسنده: عیسی پاشاپور

روستای تاریخی کنزق شهرستان سرعین استان اردبیل با غارهای دست‌کند و معماری خاص، گوشه‌ای از تاریخ کهن زندگی مردم دامنه‌های سبلان سرفراز را بازگو می‌کند و پی بردن به رازها و ناگفته‌های بی‌شمار این محوطه باستانی، همچنان به کاوش‌ها و بررسی‌های علمی نیاز دارد.

شهرستان سرعین در ۲۵ کیلومتری اردبیل واقع شده است و روستای کنزق در سه کیلومتری شهر سرعین قرار دارد و این روستا دارای غارهایی با معماری بی‌نظیر و قدمت تاریخی ۲ هزار و ۵۰۰ سال مربوط به دوره اشکانیان است که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده ‌است.

متاسفانه در زلزله سال ۱۳۷۵ روستای کنزق متروکه شده و کنزق جدید در جوار روستای قدیمی شکل گرفته است اما غارهای این محوطه باستانی قابلیت تبدیل به موزه، مجموعه پذیرایی و اقامتی را دارد و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل قصد دارد به ایجاد نورپردازی‌های خاص و آلاچیق و کافی‌شاپ‌هایی در معیار جهانی در محوطه کنزق اقدام کند.

در این باره بخوایند:

کنزق سرعین، برگی جدید در تاریخ استان اردبیل

طبق نظر کارشناسان، معماری صخره‌ای روستای متروکه کنزق که در امتداد شرق و جنوب شرقی دره سرسبز این روستا، روی سنگ‌های رسوبی آهکی و ماسه‌ای متراکم شکل گرفته و توسعه یافته ، از جمله آثار برجسته برای تکمیل مطالعات معماری صخره‌ای آذربایجان و ایران محسوب می‌شود.

مشخصه دیگر واحدهای معماری کنزق، فضاهایی به نسبت چهارگوش و دالان‌های راست‌گوشه یا هلالی است که در بخش‌هایی از آنها محفظه‌هایی به صورت طاقچه‌های قوسی برای قرار دادن مشعل و وسایل روشنایی تعبیه شده است.

عملیات کاوش باستان شناسی در روستای کنزق با هدف بررسی و لایه‌نگاری تاریخی با مجوز پژوهشگاه سازمان مرکزی در سال ۹۷ آغاز شده بود و بازگشایی مدخل‌های ورودی و خروجی غارهای دست کند و همچنین به دست آوردن داده‌های باستانی لایه نگاری و نقشه برداری مسیرهای داخلی آنها جهت شناساندن محوطه انجام گرفته است.

در این باره بخوایند:

روستای کنزق سرعین با زیرزمینی های حیرت انگیز

به دنبال عملیات نقشه‌برداری و توپوگرافی منطقه و تهیه و تدوین طرح جامع مرمت و احیای این اثر تاریخی، روستای کنزق به یکی از سایت‌های تاریخی پربازدید تبدیل شده است و طبق اعلام اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل، عملیات اجرایی توسعه پایگاه ملی روستای تاریخی کنزق به منظور ایجاد زیرساخت‌های گردشگری و تبدیل غارهای تاریخی و معماری دستکند به کاربری‌های فرهنگی و گردشگری با سرعت و نظارت کامل در حال اجرا است.

به همین منظور در سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۰ میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات وزارت میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی برای توسعه این پایگاه در نظر گرفته شده بود و این پایگاه ملی و معماری دستکند، به نگین گردشگری و فرهنگی سرعین تبدیل شده و در تکمیل چرخه گردشگری سرعین در کنار آب و هوای مطبوع و ظرفیت آبدرمانی‌ها آماده ارائه خدمات است.

غارهای کنزق از جمله معماری‌های دستکند حوزه کوه سبلان است و گفته می‌شود این محوطه با بیش از ۴۵ فضای معماری دستکند، یک روستای زیرزمینی با قدمت طولانی در بازه زمانی هزاره اول قبل از میلاد تا دوره ایلخانی است و از دوره قاجار دوباره مسکونی شده و خانه‌های خشتی و کاه‌گلی با پوشش چوبی و سقف مسطح با الگو گرفتن از معماری و بافت روستایی مناطق کوهستانی آذربایجان بر روی روستای زیرزمینی ساخته شده است.

این اثر تاریخی بسیار مورد علاقه بازدیدکنندگان و گردشگران قرار می‌گیرد و متاسفانه به حد لازم شناخته نشده است.

معرفی روستای تاریخی کنزق سرعین هم از منظر میراث فرهنگی و کهن این شهرستان و استان سرعین اهمیت دارد و هم از حیث توسعه و رونق گردشگری و راه‌اندازی مشاغل مرتبط با آن برای منطقه مهم است و دستگاه‌های متولی باید در راستای شناساندن و تامین بسترها و امکانات رفاهی برای حضور خیل مسافران و بازدیدکنندگان به طور مداوم اقدام کنند.

  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/259225

اشتراک این خبر :

دیدگاه ها

  1. سلام گفت:

    ایشان در. مورد آب خلیج فارس اطلاع می دهند که نگرانی دارد لینک زیر

    https://youtu.be/Lg7oQqIH9K8?si=6izSMnFTdEQJd47P

  2. سلام گفت:

    کوه سبلان از نظر تاریخی باید تحقیق شود زادگاه زرتشت و وحی گیرنده ‌. و روحانیت معنویت هویت این کوه است عشایر شاهسون صاحبان اصلی این کوه هستند از نظر علوم طبیعی این کوه آتشفشان خاموش هست و آب ها و چشمه های مختلف سبلان که در کوه های خلخال هم ده ها چشمه وجود دارد نشانگر ساختار مخصوص زیر زمینی این منطقه هست حال تمام این آب ها در زیر زمین در حرکت هستند و آلوده کردن آب های زیر زمینی و خاک با توسعه توریسم و رشد اقتصادی کاذب باعث خواهد شد در آینده این آب ها به مواد شیمیایی و میکروبی آلوده شده و غیر قابل مصرف شود که بحث محیط زیست هست از نظر تاریخی کتاب های اصلی هویت این منطقه را اردبیلی ها به روسیه ای ها تقدیم کردند و ارمنی ها با بهایی ها به این کتاب ها دسترسی داشتند که تحریف سیستماتیک را در نظام تحصیلی و تحقیقاتی در دا نشگاه های مختلف جهان انجام دادند و یهودی ها و انگلیسی ها کمک دهنده این ها بودند تاریخ استاندارد علمی ایران که در ۴۰ سال گذشته در دانشگاه های آمریکا تدوین شده توسط یک بهایی طرح و کنترل شده تا اهداف امپریالیسم در بلند مدت عملی شود تاریخ اسلام را هم اعراب نژاد پرست با الهام از دروغ های عمر خطاب و جمال عبدالناصر با کمک عربستان حنفی تدوین شده و تاریخ ۲۵۰۰ ساله توهمی شاهنشاهی حکومت پهلوی را در باتلاق نشانید که ملت ایران هنوز در این تحریف ها گیر کرده‌اند و ۴۵ سال است برای استقلال خود سعی می کنند و درگیر اعراب و اسراییل شده‌اند و در هدف نامشخص و شناخت خود گیج شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *