حاجی فیروز، یکی از چهرههای نام آشنا برای ایرانیان است که البته درباره تاریخچه او، حرف و حدیثهای بسیاری مطرح است.
نویسنده : مجید حسین زاده
به گزارش ساوالان خبر؛ هر سال قبل از آمدن فصل بهار و سال تحویل، نشانههای آن در کوچه و خیابانها خبر از نو شدن سال میدهد. از فروش سبزه، ماهی، المانهای سفره هفتسین و… بگیرید تا افرادی که با لباس سر تا پا سرخرنگ و صورتی که با زغال سیاه شده است، دایرهبهدست میزنند زیر آواز: «ارباب خودم، سلامُ علیکم! ارباب خودم، سرِتو بالا کن! ارباب خودم…». حاجی فیروز در آخرین روزهای هر سال، به شهرها میآید تا آمدنِ نوروز را به مردم مژده دهد. او یک مرد لاغراندام و سیاهرخ، با کلاه دوکی، گیوههای نوکتیز و پیراهن سرخ است که با دایرهزنگی و تنبک به خیابانها میآید و به رقص، شیرینکاری و خواندن آواز میپردازد. در پرونده امروز زندگیسلام، از تاریخچه این شخصیت افسانهای خواهیم گفت. همچنین با «مصطفی بشکال» که ۱۲ سال است دغدغه احیا و حفظ شخصیت «حاجی فیروز» را دارد و خودش هم دست به کار شده، گفتوگویی داشتیم که در ادامه خواهید خواند.
روزی که «حاجی فیروز» از زیرِ زمین بیرون آمد!
اگر شما هم کنجکاو هستید تا بدانید که حاجی فیروز کیست و از چه زمانی ریشه در تاریخ و فرهنگ کشورمان دارد، باید بدانید که دکتر «کتایون مزداپور» استاد زبانهای باستانی و اسطورهشناس در توضیح پیشینه حاجیفیروز گفته: «نوروز جشنی مربوط به پیش از آمدن آریاییها به این سرزمین است؛ حداقل از دو سه هزار سال قبل این جشن در ایران برگزار میشده و به احتمال زیاد با آیین یک ازدواج مرتبط است.
در این باره بخوانید: خواجه پیروز یا حاجی فیروز در تاریخ ایران باستان
گفته میشود که در آن روزگار الهه «تموز» که «ایشتر» نام دارد، برای ازدواج «شاه دوموزی» را در نظر میگیرد. روزی «ایشتر» به دلایلی نامعلوم به زیر زمین سفر میکند. با ورود او به زیر زمین، جریان باروری و حیات در زمین متوقف میشود. خدایان برای رفع این مشکل تصمیم میگیرد، دوموزی را به زیرزمین بفرستد. وقتی دوموزی به زمین بازمیگردد، فصل بهار آغاز میشود. او هنگام بیرون آمدن از زیر زمین، تنبک و دایرهزنگی در دست داشته و صورتش کاملا سیاه بوده است. به این ترتیب حاجیفیروز در پیشینه اساطیری ما شکل گرفته است».
پاسخ به چند پرسش درباره حاجی فیروز
همانطور که گفته شد، حاجی فیروز یکی از نمادهای مشهور ایران باستان است که با لباسی قرمز، کلاهی مخصوص و چهرهای سیاه، در حالی که تنبک و دایره زنگی در دست دارد، نوید آمدن بهار را میدهد. در ادامه به چند سوال رایج درباره او پاسخ میدهیم.
۱- چرا لباس حاجی فیروز قرمز است؟
گفته میشود که لباس قرمز حاجی فیروز، در گذشته نماد روی آوردن به شادی بوده است و خبر از تحولی عظیم در زندگی میدهد.
۲- چرا چهره حاجی فیروز سیاه است؟
چهره سیاه حاجی فیروز به معنی تمام شدن ناپاکی، سیاهی و تاریکی در زندگی افراد و بهنوعی مژده دهنده فصل بهار است.
۳- فلسفه حاجی فیروز چیست؟
مهرداد بهار، اسطوره شناس برجسته کشور، حاجی فیروز را با جشنهای باستانی سیاوش پیوند میدهد. سیاوش خود هم نمادی از زندهشدن دوباره یا «نوزایی» است. آنگونه که در افسانهها آمده است، سیاوش با گذر از آتش دوباره متولد میشود. در داستانهای اسطورهای هم روایتهایی مبنی بر روییدن گیاه از خون سیاوش وجود دارد که این گیاه به «پرسیاوشان» مشهور است. حاجی فیروز به ما شادمانی در شروع سال جدید را یادآوری میکند.
۴- حاجی فیروز همان عمو نوروز است؟
برخی حاجی فیروز را همان «عمو نوروز» میدانند که در جاهای مختلف ایران، با نامهای متفاوتی شناخته میشود. پیر بابا، آروس، ننه مریم و بیبی نوروزک، تعدادی از این نامها هستند که همه آنها پیامآوران نوروز محسوب میشوند؛ اما باید توجه داشت نماد حاجی فیروز با تمام این شخصیتها فرق دارد و هر یک فلسفه وجودی خاص خود را دارند. حاجی فیروز با نامهای عمو پیروز و خواجه پیروز هم شناخته میشود.
۵- حاجی فیروزها، تکدیگر هستند؟
متاسفانه «حاجی فیروز» که پیامآور شادی و نوروز بوده، این روزها به نماد تکدیگری در آستانه سال نو تبدیل شده است. «جواد انصافی» که معروفترین عمو نوروز ایران محسوب میشود، چند سال پیش در همین باره گفته بود: «در رسانهها تبلیغاتی درباره حاجی فیروز نداریم. من سالهاست که درباره این پیامآوران شادی پژوهش کرده و کتاب هم درباره آن نوشتهام. بارها و بارها از رادیو و تلویزیون خواستهام که روی این موضوع کار کنند اما بازتابی از حاجی فیروز و سیاهنمایی نداشته است. مطبوعات هم در اینباره جایگاه خود را دارند و خیلی کم به این شخصیت نمادین پرداختهاند. حاجی فیروزها پیامآوران نوروزی بودند و پیامآوران نوروزی هیچوقت دست خود را جلوی مردم دراز نمیکنند. در این بین هرکسی هر چیزی را که دوست دارد به خرجین این پیامآوران میاندازد و مردم خودشان دوست دارند به آنها هدیه و شادباشی بدهند و حاجی فیروزها هرگز جلوی مردم دست دراز نمیکنند، اما متأسفانه در جامعه ما روی این موضوع کار نشده است که حاجی فیروز پیامآور شادی و نوروز است و خود مردم باید به دلیل ایجاد شادی و شعف به آنها شادباش بدهند، در حالی که الان شاهد تکدیگری این پیامآوران هستیم».
به جای این چرندیات از ایین تکم چی و شال ساللاما بنویس
به جای این چرندیات از ایین تکم چی و شال ساللاما بنویس