مشاوره: چطور به صندوق دار مغازهام که یواشکی پول برداشته است، اعتماد کنم؟
نویسنده: دکتر حسین محرابی | روان شناس و مدرس دانشگاه
سوال: مردی ۳۲ ساله هستم. یک صندوقدار برای مغازهام استخدام کردم که خانمی ۲۲ ساله است. میدانم که مشکلات اقتصادی زیادی دارد. چند روز پیش اتفاقی دوربینهای مغازه را چک کردم و متوجه شدم که مقداری از پولهای صندوق را برای خودش برداشت. میخواستم اخراجش کنم، ولی دلم به حالش سوخت بهخصوص در این شرایط جامعه. هنوز به خودش چیزی نگفتم. بهنظر شما چطور به او بگویم که متوجه شدم تا بیشترین تاثیر را داشته باشد و دیگر دست به این کار نزند؟ هرچند خودم هم برایم سخت است دوباره به او اعتماد کنم؟
پاسخ: مخاطب گرامی، این که شرایط اقتصادی جامعه را درک میکنید و حس انساندوستانه را هم مد نظر دارید ارزشمند است، اما نکته پایانی پیامتان که به دنبال روشی اثربخش برای این موضوع هستید، مهمتر است. در ادامه چند نکته را با شما درمیان میگذارم.
از عمدی بودن این کار مطمئن شوید
قبل از گرفتن هر تصمیمی و زدن تهمت به این خانم، مطمئن شوید که این کار به صورت عمدی انجام شده است. قبل از هر اقدامی سعی کنید با بازبینی مجدد دوربینها، اطمینان حاصل کنید که آن خانم سهوی و به دلایل دیگری(مثلا فرضیه خرد کردن یا جایگزینی پول و …) این کار را نکرده، بلکه عمدی و با قصد، پول را برداشته است. بههرحال ایشان از وجود دوربین در مغازه مطلع بوده و قطعا ریسک بزرگی انجام داده است. حفظ آبروی افراد، کاری اخلاقی و یکی از آموزههای دینی ماست، ولی اگر به نحوی رفتار شود که فرد خاطی متوجه اشتباه خود نشده و اصلاح نشود ، نه تنها کمک محسوب نمی شود، بلکه ظلم به هر دو نفر است.
غیرمستقیم به ماجرا ورود کنید
در یک زمان مناسب موضوع را با طرح یک پرسش با وی درمیان بگذارید و از او بخواهید که درباره آن اتفاق، نظرش را بیان کند. به طور مثال،میتوانید بگویید که شما مبلغی از صندوق برداشت کرده اید، آیا این موضوع جایی یادداشت شده؟ یا این که اگر به مساعده یا وجهی بابت علیالحساب حقوق نیاز دارید بهتر است از قبل با من هماهنگ کنید و سوالاتی از این قبیل که بهطور غیرمستقیم، مفهوم نادرست بودن آن اقدام را منتقل کند.
او باید متوجه نظارت شما بشود
کنترلهای شما میتواند بازدارندگی بیشتری ایجاد کند. بنابراین اگر تصمیم گرفتید که ایشان به کارش ادامه دهد، لازم است ضمن داشتن اشراف کامل روی موجودی کالا و جریان گردش پول در فروشگاه خود، کنترلهای بیشتری نسبت به گذشته اعمال و گاهی به راستی آزمایی امور هم مبادرت کنید به نحوی که ایشان همواره این نظارت را احساس کند.
میتوان امیدوار بود که تکرار نکند
این که گفتهاید برایتان سخت است که دوباره اعتماد کنید، کاملا منطقی است، ولی نگران نباشید، اگر این اقدام اولین خطای ایشان باشد و متوجه اشتباه خود شود و شما هم اشراف کافی و مدیریت مقتدرانهتری داشته باشید، میتوانید امیدوار باشید که تکرار نشود. در پایان به موضوع تضمینهای رایج در بازار برای به کارگیری افراد اشاره میکنم هرچند که شما به این موضوع اشاره ای نکردهاید، اما این تضمین ها به عنوان یک متغیر بازدارنده برای وی و اطمینان بخش برای شما میتواند مدنظر قرار گیرد.