سیدحامد عاملی چرا در سفر به شمال استان، بیشترین انتقاد خود را به سمت دو شرکت بزرگ کشت و صنعت مغان و پارس نشانه گرفته است؟
نویسنده: مسلم نوروززاده
استاندار اردبیل بخوبی میداند به همان اندازه که شرکت های #ذوب_آهن و #فولاد برای توسعه اصفهان مهم هستند، به همان اندازه و حتی بیشتر، دو شرکت مغان و پارس برای استان اردبیل اهمیت دارند.
بنظر می رسد، عاملی به عنوان استانداری مردمی، به دلیل اینکه وارد بازی های پشت پرده و بده بستان های مرسوم شایع در بین سیاسیون از نعمت این دو شرکت نشده، اینچنین بی محابا در سفر به شمال استان و در بازه های متعدد گذشته، به بی کفایتی و سومدیریت ها در این دو مجموعه بزرگ اقتصادی استان تاخته است.
اما چرا این دو مجموعه بزرگ قادر نیستند نقشی هرچند کوچک در رشد اشتغال و رونق اقتصادی استان ایفا نمایند؟
پاسخ به این سوالات روشن است. بسیاری از مدیرانی که بر کرسی هیات مدیره و مدیر عاملی این دو مجموعه تکیه زده اند، نه بر اساس توانمندی و تخصص، بلکه از روزنه زد و بندهای پشت پرده با چاشنی تعهد و پایبندی بوده است. به عبارتی روشن تر، گزینه هایی توسط تصمیم گیران و تاثیر کننده گان پشت پرده به مدیریت رسیده اند که دو هدف اساسی را دنبال کرده اند:
یک: تامین منافع حداکثری ولی نعمتان به پاس تقدیر از زحمات آنها و دوم، پله قرار دادن این مسئولیت برای رسیدن به کرسی های بالاتر.
و اینگونه است که مجموعه ای به بزرگی شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان یا پارس، علاوه بر اینکه قادر نیستند نقش کوچکی در افزایش میزان اشتغال و توسعه اقتصادی استان ایفا نمایند، بلکه با #تحمیل هزینه و حیف پ میل بیت المال، باری بر دوش دولت نهاده و بجای توسعه زیرساختها و افزایش راندمان، روز به روز به سقوط نزدیکتر می شوند.
تجربه نشان داده است راه برون رفت از وضعیت فعلی برای شرکت های نظیر مغان، واگذاری به بخش خصوصی توانمند با الزام به یکسری تعهدات قانونی بعد از واگذاری است، کاری که در سالهای گذشته اتفاق افتاد اما برای اینکه حضور بخش خصوصی، اهداف و امیال برخی فرصت طلبان و به اصطلاح مشاوران را تامین نمیکرد، نیمه تمام ماند.
اکنون تنها هدف مدیران دو شرکت کشت و صنعت شمال استان در عدم تعلل و پرداخت بموقع حقوق #پرسنل خلاصه شده که مبادا اخبار تحصن یا اعتراضی از این رهگذر، موقعیت آنها را به خطر اندازد. اهدافی مبتدیانه که در کوتاه مدت شاید نشانگر ثبات مجموعه باشد اما به علت ناتوانی در اجرای برنامه های بلند مدت و توسعه محورانه، تبعات آن بزودی خود را نمایان خواهد ساخت.
تحقق اشتغال کمتر از ۳ هزار نفری برای شرکتی که بیش از ۲۰ هزار هکتار زمین زراعی مرغوب آبی و بیش از ۲ هزار هکتار باغات میوه و چندین مجتمع عظیم تولیدی را در خود جای داده است را باید یک #فاجعه_مدیریتی قلمداد کرد.
اگر امکانات موجود شرکت را هر ساله با معدل متوسط قیمت های استیجاری زمین و باغ های منطقه، واگذار کرد، به بیش از ۲ برابر تعداد پرسنل فعلی شرکت می توان ماهانه حقوق قانون کار با برخی مزایای دیگر پرداخت کرد.
بنظر می رسد راه سختی پیشروی استاندار اردبیل جهت به ثمر رساندن ثبات و هموار کردن مسیر توسعه در دو شرکت بزرگ شمال استان قرار گرفته باشد. حضور دو مدیر عامل در سه سال گذشته در راس شرکت کشت و صنعت مغان که کمترین کارنامه قابل اعتنا در احیا و بازسازی واحدهای اینچنینی داشته اند نیز نتوانسته است گرهی از انبوه مشکلات کور این شرکت باز نماید و ضرورت دارد با ورود دولت محلی به این قضیه و پای کار آوردن سرمایه گذاران، یخ رکود و روزمرگی شرکت شکسته شده و علاوه بر افزایش میزان اشتغال، توسعه مجموعه نیز شتاب بگیرد.