آشنایی با رشته مهندسی دریا، مهارت های موردنیاز و آینده حرفه ای اش از زبان یک دانشجوی استعدادهای درخشان
مهندس دریا باید شیفته ساخت وساز و ابداع باشد
من کی ام؟
علی زکیان هستم، دانشجوی مقطع کارشناسیارشد رشته «هیدرومکانیک» در دانشکده مهندسی دریای امیرکبیر. دبیر انجمن علمی و جزو استعدادهای درخشان دانشکده هستم که توانستم ارشدمستقیم (بدون کنکور) قبول شوم. من همیشه عاشق مکانیک بودم و روباتیک و ساختوساز هم برایم جالب بود. موقع انتخاب رشته، با درنظر گرفتن این شاخص ها و بازار کار بهتر مهندسی دریا نسبت به دیگر رشتههای مهندسی، مجاب شدم که این رشته برایم انتخاب مناسبی است.
مهندس دریا چه کار میکند؟
مهندسی دریا زیرشاخه رشته مکانیک است و در حوزه صنعتی، دریایی، دفاعی و تفریحی فعالیت میکند. هرچیزی که در دریا باشد، اعم از سطحی و زیرسطحی شامل سکوهای دریایی، کشتیها، هاورکرافتها، زیردریاییها، روباتهای دریایی و… به رشته ما مربوط است.
در رشته مهندسی دریا با چه چیزی مواجه خواهید بود؟
مهندسی دریا بهطور کلی با ریاضیات و محاسبات سروکار دارد. از آنجاییکه در دانشگاههای مختلف، گرایشهای متفاوتی دارد، توضیحم را محدود میکنم به این رشته در دانشکده مهندسی دریای امیرکبیر که در دو گرایش تدریس میشود؛ هیدرومکانیک و سازههای دریایی که اولی در حوزه سیالات است و دومی در حوزه جامدات. بعضی از دروسی که در این رشته یاد میگیرید، شامل این موارد میشود؛ مقاومت کشتی در آب، طراحی فرم بهینه بدنه کشتی، پایداری شناورها در دریا، تعادل شناورها و مانورشان در دریا، سیستم رانش و… .
این رشته بیشتر بهدرد چه کسانی میخورد؟
کسانی که در ریاضی قویاند، به ساختوساز و صنعت علاقه دارند و اهل اختراع و ابداع هستند، در رشته مهندسی دریا موفقترند. در این رشته همچنین علاقه به مقالهنویسی، پژوهش و تحقیقات و کسب مهارت در آنها خیلی ضروری است.
چه آینده حرفهای پیشروی دانشآموختگان مهندسی دریا قرار دارد؟
بسته به علاقه و مهارتتان میتوانید در حرفههای متنوعی مشغولبهکار شوید. اگر به حوزه نفت و گاز علاقه داشتهباشید، میتوانید وارد بخش ساختوساز سکوهای دریایی شوید. اگر حوزه نظامی برایتان جالب است، در آینده وارد وزارت دفاع و نیروی دریایی خواهیدشد. اگر از مبحث انرژی که موضوع اول در دنیای امروز است، خوشتان بیاید، انرژی نو و تجدیدپذیر امواج دریا و باد، جای کار زیادی دارد و میتوانید روی توربینهای بادی، توربینهای امواجی، توربینهای هیبریدی (ترکیب باد و امواج) و توربینهای جزرومدی کار کنید. همچنین میتوانید در شرکتهای بزرگ کشتیسازی یا بخش حملونقل و استراتژی دریایی سازمان بنادر مشغول شوید یا سراغ تجارتهای دریایی و پرورش آبزیان بروید.
در مهندسی دریا چه چیزهای جالبی پیدا میشود؟
خب به حوزه موردعلاقه شما بستگی دارد. برای من موضوع هوشمندسازی شناورها خیلی جالب است که با مبحث موردعلاقهام یعنی روباتیک ارتباط دارد.
شناورها را میتوانیم به دو نوع تقسیم کنیم؛ باسرنشین و بیسرنشین. یعنی آنهایی که با دخالت انسان کار میکنند و شناورهای هوشمند که خودشان مسیر را تعیین میکنند، سرعت لازم را تشخیص میدهند، جهتیابی میکنند و میتوانیم بگوییم شبیه خودروهای هوشمند تسلا هستند.
چه تصورات اشتباهی درباره این رشته وجود دارد؟
بعضیها فکر میکنند بعد از دانش آموخته شدن از مهندسی دریا قرار است کاپیتان یا ملوان شوند، درحالیکه این شغلها مربوط به رشته دریانوردی است. بهطور کلی رشته مهندسی دریا خیلی شناختهشده نیست و بچهها تصور دقیقی از آن ندارند. یکی از دلایلش هم این است که جامعه دریایی خیلی بزرگ است و فرصتهای زیادی در آن وجود دارد اما خانواده مهندسی دریا، بسیار کوچک است. یعنی چی؟ ببینید در صنعت کشتیسازی، انواع رشتههای مهندسی مشغولبهکارند؛ مهندسی برق، عمران، مکانیک، حسابداری و… . بنابراین به رغم اینکه بیشتر مهندسهای ارشد و مدیرگروههای این صنعت، دانشآموختگان مهندسی دریا هستند اما بهدلیل تعداد کمشان و شناختهشدهتر بودن دیگر رشتههای مهندسی، مهندسی دریا مهجور ماندهاست.