آن چه باید درباره آشنایی با جنس مخالف در محیط دانشگاه، خط قرمزهای آن و … دانست
نویسنده : بنفشه دولتآبادی| رواندرمانگر و مشاور خانواده
نحوه ارتباط دختران و پسران و آشنایی با جنس مخالف در محیط دانشگاه هم از نظر سلامت فردی و اجتماعی و هم به لحاظ اخلاقی اهمیت زیادی دارد. دکتر «حمید یعقوبی»، رئیس سابق مرکز مشاوره وزارت علوم چند سال پیش گفته بود: «این روزها چالش اصلی برخی دانشجویان رابطه با جنسمخالف است. گاهی این دانشجویان بهدنبال تعامل با یکدیگر برای ازدواج هستند که خود این موضوع گرفتاریهای زیادی از جمله شیوع پدیده «شکست عشقی» یا «شکست عاطفی» را گسترش میدهد. هم اکنون، حدود یک سوم دانشجویان شکست عاطفی یا عشقی را تجربه میکنند که بهخطر افتادن سلامت روانی آنها را درپی دارد تا جایی که بعد از این اتفاق، حتی به فکر این میافتند که آیا زندگی بعد از شکست عاطفی، ارزش زیستن را دارد یا نه؟!»
در ادامه نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.
تعبیر اشتباه و رایج عاشقشدن با یک نگاه در دانشگاه | ارتباط نادرست و خارج از چارچوب دختر و پسر، چه در فضای آموزشی و چه در خارج از این فضا، آسیبزاست. با آگاهی از این مسئله، دختران و پسران دانشجو به محض یک نگاه، دلباخته هم نمیشوند و رفتار هیجانزده نشان نمیدهند. این شیوه رفتار به گونهای است که یک نگاه و یک کلام از سمت جنس مخالف را عشق تعبیر نمیکنند. درباره روحیات جنس مخالف به حد کافی آگاهی دارند و در صورت تصمیم به ازدواج برای آشنایی، برنامه و هدف دارند و در قدم اول، موضوع را با خانوادهها در میان میگذارند.
آسیبهای آشنایی طولانی مدت | گاهی اوقات هم فاصله زمانی بین آشنایی دختر و پسر و طرح آن برای خانوادهها بسیار طولانی می شود و روابط دختر و پسر به جای آنکه صرف شناخت همدیگر بشود، بهنوعی با زندگی دونفره ادامه پیدا میکند یعنی ظاهرا هیچ ازدواجی صورت نمیگیرد و تنها یک پیوند عاشقانه و طولانی مدت و صمیمانه همراه با درگیر شدن در سرنوشت همدیگر پدید آمده است. حقیقت این است که این روند انتخاب درست نیست. عشق برای ازدواج فوقالعاده ضروری است اما سبک شناخت و داشتن فرهنگ طبقاتی یکسان، اصل اساسی برای ادامه این روابط است که باید در نظر گرفته شود. در ازدواجهای دانشجویی دو جوان از فرهنگها و طبقات اجتماعی متفاوت به هم علاقهمند میشوند و برای ازدواج اصرار میکنند، غافل از نداشتن فرهنگ و طبقه یکسان که باعث ایجاد مشکلاتی در همان ابتدای راه میشود. بنابراین باید قبل از تصمیمگیری درباره همه جزئیات و معیارهای ازدواج، خودتان به درستی فکر کنید.
خط قرمزهای چنین روابطی | خط قرمزها در این گونه روابط در واقع حریم انتظارات را مشخص میکند که بیشک عبور نکردن از آن بسیار اهمیت دارد. یعنی از هر مسیری که برخلاف انتظارات شماست به بهای عشق راحت رد نشوید. شیوههای نادرست در واکنش به اینگونه ارتباطها و خط قرمزهایی که باید رعایت شود، عبارتند از: ۱- برخورد احساسی و هیجانزده؛ ۲- داشتن روابط پنهانی و خارج از عرف به بهانه ازدواج؛ ۳- نداشتن مدیریت و برنامه برای آینده؛ ۴- نداشتن ارتباط سالم و توام با احترام که شرط لازم برای اینگونه روابط است؛ ۵- صادق نبودن با طرفمقابل به دلیل از دست ندادن او؛ ۶- دلخوش شدن به تاثیرات اندک و دوستداشتنهای لحظهای اینگونه روابط؛ ۷- غفلت از اختلالهای شخصیتی و رفتاری طرفمقابل به بهانه کافی بودن عشق؛ ۸- مخفی کردن موضوع از خانواده و … .