مشاوره فردی: مادر 74سالهام به دیدن هیچکدام از 7 فرزندش تمایلی ندارد.
نویسنده : رضا زیبایی| کارشناسارشد روانشناسی بالینی
سوال:
مادرم 74 ساله است و من، 6 خواهر و برادر دارم که دوست داریم حداقل هفتهای یک بار در خانه مادرم، دور هم جمع شویم. وضع مالی مادرم خوب است و مشکل اقتصادی ندارد. اما اصلا دوست ندارد به خانه او برویم. نمیدانم باید چه واکنشی داشته باشم چون دوست دارم حال مادرم بهتر باشد.
پاسخ:
مخاطب گرامی، در ابتدا میخواستم به شما تبریک بگویم و از شما تشکر کنم که در این باره مشورت خواستید. این موضوع نشان دهنده توجه شما به مادرتان و تلاش برای افزایش سلامت روان ایشان است. در ادامه، چند توصیه به شما داریم.
احترام مادر باید همیشه حفظ شود
نکته اول اینکه احترام به والدین در هر شرایطی واجب است و حتی آن را تا مقام احسان بالا برده اند و نه عدل. احسان، گذشتن از حق خود در مقابل پدر و مادر است و عدل رفتار به مساوات و برابری است. بنابراین توصیه میشود در رفتوآمدها، اگر خدای نکرده مادر حرف ناصوابی هم به شما یا فرزند و همسر شما زدند، مراقب باشید که احترامشان به احسان است نه عدل که البته کار سختی است ولی نتیجه آن قطعا شیرین و ثواب خواهد بود.
از فرزند مورد علاقه مادرتان کمک بگیرید
نکته دوم اینکه ممکن است حفظ شأن و احترام به مادر با کمتر رفتن به دیدن ایشان بهتر حاصل شود. پس مراقب باشید اگر وی واقعا با کمتر دیدن شما و فرزند و همسر شما احساس راحتی بیشتری میکند، این کار را لحاظ کنید ولی دقت کنید که ارتباط قطع نشود. معمولا مادران یکی از فرزندانشان را بیشتر دوست دارند یا با او راحتتر هستند، پس می توانید از او برای حل این مشکل کمک بگیرید.
دلیل تمایل نداشتن مادر چیست؟
نکته بعدی اینکه گاهی تمایل نداشتن مادر به دید و بازدید شما دلایل دیگری دارد که چند مورد را ذکر میکنم؛ رصد و اعتبار سنجی آن با شما. سر و صدای زیاد نوهها و به همریختن و شلوغ کاری و از طرفی بیحوصلگی و گاه وسواس در چیدمان میتواند یکی از دلایل پنهان سردی مادر گرامی در استقبال از مهمانیهای منزل خودش باشد. یک بار بدون آنها بروید و ببینید آیا میزان رغبت وی تغییری میکند یا خیر. ممکن است ایشان با همسران و فرزندان شما مشکلات و آشفتگیهای قدیم و جدیدی داشته باشند که ملاقات آنها باعث مکدر شدن خاطرشان میشود و حتی شما از کم وکیف این آشفتگیها بی اطلاع هستید. از سویی شما اصرار به دید و بازدید دارید و مادر در معذوریت قرار گرفته و خود شما را هدف قرار داده و طرح بیمیلی میکند در صورتیکه با فرد دیگری مشکل دارد و شما از آن خبر ندارید. حل و فصل این موضوع هم به عهده همسر یا همسران فرزندان یا به عبارتی همان عروس خانمهاست تا با محبت بیدریغ نگاه مادر را به خود تغییر دهند. این کار به تغییر نگرش آنها به مادر و دنیای سالخوردگان نیاز دارد که یک مشاور حاذق میتواند کمک خوبی باشد. نکته آخر وجود برخی روانآزردگیهای شایع در دوران سالخوردگی مثل افسردگی، کمحوصلگی و میل افراطی به انزوا، وسواس فکری و عملی یا خدای نکرده وسواس خساست است و مواردی از این قبیل هم میتواند از دلایل پنهان ماجرا باشد. راهحل آن مراجعه به روان شناسبالینی و طرح شرح حال کاملی از مادر و شنیدن تشخیص وی است که اگر به دارو درمانی و روان درمانی نیاز باشد، راهکار مناسب توسط روانشناس اتخاذ شود.