مشاوره فردی: به برادرم و خانمش، ظن سارقبودن داریم
سوال:
چند وقتی میشود که به برادرم و خانمش که قبلا هم ظن سارق بودن داشتیم، دوباره شک کردیم. این بار سر یک ماجرایی بود که چند النگوی مادرم گم شد. این اتفاق، دقیقا همان شبی افتاد که آنها در خانه مادرم مهمانی بودند. نمیدانم باید چطور از او اعتراف بگیریم؟
پاسخ:
باتوجه به اطلاعات بسیار ناقصی که در پیامکتان مطرح کردید، نمیتوان راهنمایی دقیقی به شما داشت. واضح است که این مسئله به لحاظ جنبه حیثیتی، نیاز به بررسی و مستندات دقیقتری دارد تا بتوان کسی را متهم کرد و بر اساس آموزههای دینی و اخلاقی هم قبل از حاصلشدن اطمینان نمیتوان چنین اتهامی را به فردی وارد کرد. اولین سوالی که در اینجا مطرح است و شما باید به آن پاسخ مناسبی بدهید، این است که بر اساس چه شواهدی شما مطمئن هستید که در گذشته و حال، برادرتان و همسرش به سرقت اقدام کردهاند؟ آیا این شواهد و مدارک محکمهپسند است یا بر اساس احتمالات مطرح شده؟ و این که در گذشته چه اقداماتی در برابر این ادعای سرقت آنها، انجام دادهاید؟
مشکل برادرتان است یا همسرش؟
اگر شخص مظنون از نظر شما همسر برادرتان است، سعی کنید در یک فرصت مناسب و با ادبیاتی آرام و منطقی موضوع را به برادرتان منتقل کنید و از او بخواهید که با مشورت و همفکری شما راهکار درستی را برای عودت النگوها و هدایت همسرش پیدا کند. همواره به دنبال راهکارهایی باشید که درگیری و هیاهو نداشته بلکه آثار شرمندگی و اصلاح رفتار را در پی داشته باشد. توجه داشته باشید که تحقیر فرد و بردن آبروی او نه کمکی به شما میکند و نه موجب هدایت و اصلاح رفتارش میشود.
موضوع را علنی نکنید
اگر مظنون برادرتان است و فقط همه فرزندان و افراد درجه یک از موضوع اطلاع دارند، بهتر است که موضوع را بیشتر علنی نکنید و فقط با اعضای درجه یک خانواده جلسهای را ترتیب دهید و در آن جلسه بدون این که فرد خاصی را متهم کنید، موضوع گم شدن النگوها را مطرح کنید و از همه حاضران بخواهید که نظرات خود را بیان کنند. ولی اگر همه افراد درجه یک در جریان نیستند بهتر است این موضوع به صورت فردی و توسط مادرتان در یک نشست دو نفره با برادرتان مطرح شود. در ابتدای جلسه مادرتان سعی کند موضوع مشکلات مالی برادرتان را از وی بپرسد و سپس با ادبیاتی مناسب به وی بفهماند که تمایل دارد قبل از اینکه دیگران متوجه شوند، النگوهای مذکور برگردانده شود. در این صورت هیچ فردی از موضوع با خبر نخواهد شد و حتی امکان کمک به حل مشکلات مالی وی هم وجود دارد.
آخرین گزینه هم پیگیری قانونی است
اگر باتوجه به نکات مطرح شده، نتیجه مطلوب حاصل نشد و اعضای خانواده هم دلخور و نگران از این موضوعات ،خواستار روشن شدن موضوع باشند، میتوانید از طریق قانونی هم اقدام کنید که البته در این باره ملاحظات و حاشیههای زیادی وجود دارد که باید قبل از اقدام به آنها اندیشیده شود. مواردی مانند علنی شدن موضوع، ایجاد کینههای عمیق، از بین رفتن صمیمیت و ملاحظات خانوادگی، قضاوتها و دیدگاههای دیگران و … را در نظر بگیرید و سپس اقدام کنید. در پایان توصیه میکنم قبل از هر اقدامی و به ویژه اقدامات قانونی سعی کنید یک جلسه مشاوره حضوری با روانشناس داشته باشید تا با اطلاعات کاملتری که ارائه میدهید، به شما کمک کند.
نویسنده : دکتر حسین محرابی – روانشناس