http://didshahr.ir/248849

01:50 :: 1401/04/16

ما بر اساس تاریخچه ذهنی به رنگ ها معنا می دهیم و تجربیاتمان احساس ما به رنگ ها را شکل می‌دهد.

علاقه ما به برخی از رنگ ها از کجا می آید؟

زرد؟ سبز؟ بنفش؟ رنگ مورد علاقه تو کدام است؟ می‌دانی از کی و کجا به رنگ محبوبت تبدیل شد؟ رنگ مورد علاقه در دوران کودکی ظاهر می‌شود. از هر بچه‌ای که بپرسید رنگ محبوبش چیست، فوری و بدون درنگ پاسخ می‌دهد. تحقیقات می‌گوید بچه‌ها رنگ‌ دوست‌داشتنی‌شان را براساس تداعی‌هایی که با آن‌ همراه می‌شود، انتخاب می‌کنند؛ رنگی که با احساسات و تجربیات مثبت مرتبط است، به رنگ مورد علاقه تبدیل می‌شود. فشارهای اجتماعی مانند صورتی بودن لباس‌ها و اسباب‌بازی‌های دخترانه هم تأثیر زیادی بر انتخاب رنگ دارد. در ادامه سعی داریم دقیق‌تر بفهمیم که سروکله رنگ محبوب ما از کجا توی زندگی‌مان پیدا شده ‌است.

تجربیات روزمره

محققان می‌گویند ما رنگ موردعلاقه داریم چون چیزهای موردعلاقه داریم. «کارن شلوس» استاد روان‌شناسی در دانشگاه «ویسکانسین-مدیسون» آمریکا طی آزمایش‌هایی که انجام داده‌است، می‌گوید رنگ‌ها خنثی نیستند. ما براساس تاریخچه ذهنی‌مان به رنگ‌ها معنا می‌دهیم و دلایل شخصی باعث می‌شود بعضی رنگ‌ها را دوست داشته‌باشیم و بعضی‌های دیگر را نه و رنگ‌ محبوب‌مان درطول زندگی تغییر کند.

قرارگرفتن درمعرض تجربیات روزمره، ازطریق شرطی‌سازی، احساس ما به رنگ‌ها را شکل می‌دهد. اما چطور؟ شلوس در یکی از آزمایش‌هایش به داوطلبان تعدادی مربع رنگی روی یک صفحه نمایشگر نشان داد و از آن‌ها خواست میزان علاقه‌شان را به رنگ‌ها ارزیابی کنند. در مرحله بعدی، همان داوطلبان دوباره یک‌سری تصویر رنگی تماشا کردند با این تفاوت که این‌بار به‌جای مربع، تعدادی شیء‌ رنگی نمایش داده‌شد. نیمی از شرکت‌کنندگان تصاویر قرمزرنگی دیدند که خاطرات مثبت برای‌شان تداعی می‌کرد مثل توت‌فرنگی و گل رز و یک‌سری تصاویر سبزرنگ نفرت‌انگیز تماشا کردند مثل لجن.

نیم دیگر شرکت‌کنندگان، برعکس رنگ قرمز را با زخم‌های چندش‌آور و رنگ سبز را با تپه‌های زیبا تماشا کردند. بعد از این، شلوس و تیمش با انجام دوباره یک تست ترجیح رنگ، فهمیدند که انتخاب داوطلبان به‌سمت رنگ‌هایی که به‌طور مثبت ارائه شده‌بودند، تغییر کرد.

القائات اجتماعی

بنابراین از آن‌جایی‌که تجارب ما از جهان دایم بر نحوه نگرش و تفسیر ما تأثیر می‌گذارد، ترجیحات رنگی هم تحت‌تأثیر همین تجربیات‌اند. بالاتر به رنگ صورتی و تأثیر فشار اجتماعی که آن را رنگی دخترانه قلمداد می‌کند، اشاره کردیم؛ پسربچه‌ها از انتخاب صورتی به‌عنوان رنگ موردعلاقه‌شان اجتناب می‌کنند و درمیان مردان هم به‌ندرت کسی پیدا می‌شود که طرفدار این رنگ باشد اما اگر براساس دیده‌ها و شنیده‌های خودمان به این نتیجه برسیم که صورتی رنگی دخترانه است، مرتکب اشتباه شده‌ایم. محققان در فرهنگ‌های بسته‌ای که تحت‌تأثیر القائات جهانی نیستند، این موضوع را بررسی کرده‌اند.

آن‌ها متوجه شدند در روستاهایی در آمازون، پرو و کنگو هیچ دختری به رنگ صورتی علاقه نشان نمی‌دهد. درواقع می‌شود این‌طور گفت که سلیقه شخصی، چندان هم شخصی نیست.

نویسنده: الهه توانا

  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/248849

اشتراک این خبر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *