http://didshahr.ir/248663

00:32 :: 1401/04/13

دانشمندان دریافتند، برخی ویروس ها مثل مالاریا، دنگی و زیکا به دلیل داشتن نوعی بوی خاص، شما را برای پشه ها جذاب تر می کنند.

پشه

پشه ها کشنده ترین جانور جهان هستند. بیش از یک میلیون مرگ در سال به بیماری های انتقال یافته از پشه از جمله مالاریا، تب زرد، تب دنگی، زیکا و تب چیکونگونیا نسبت داده می‌شود. این که پشه ها چگونه میزبان خود را جست وجو و از آن‌ها تغذیه می‌کنند، عوامل مهمی در نحوه گردش ویروس در طبیعت است. پشه‌ها به عنوان ناقل ویروس‌ها و دیگر عوامل بیماری‌زا، بیماری‌ها را گسترش می‌دهند.در مطالعه‌ای که به تازگی منتشر شد،دانشمندان دریافتند که برخی از ویروس‌ها می‌توانند بوی بدن افراد را تغییر دهند تا برای پشه‌ها جذاب‌تر شوند و درنتیجه پشه‌ها نیش‌های بیشتری به آن‌ها بزنند.

ویروس ها بوی میزبان را تغییر می دهند

پشه ها میزبان خود را از طریق نشانه های حسی مختلف، مانند دمای بدن و دی اکسید کربن ساطع شده از نفس شما، شناسایی می‌کنند.

جالب است بدانید بوها هم در این انتخاب، نقش دارند. تحقیقات آزمایشگاهی قبلی نشان داده است که موش های آلوده به مالاریا تغییراتی در رایحه خود دارند که آن‌ها را برای پشه ها جذاب تر می‌کند.

محقق ارشد این تحقیق می‌گوید: «با در نظر گرفتن این موضوع، من و همکارانم به این فکر کردیم که آیا ویروس‌های دیگری که از طریق پشه منتقل می‌شوند، مانند دنگی و زیکا هم می‌توانند رایحه افراد را تغییر دهند تا برای پشه‌ها جذاب‌تر شوند و آیا راهی برای جلوگیری از این تغییرات وجود دارد؟»

روش تحقیق چه بود؟

دکترپنگوآ وانگ می‌گوید:« برای بررسی این موضوع، موش‌های آلوده به ویروس دنگی یا زیکا، موش‌های سالم و پشه‌ها را در یکی از سه بازوی یک محفظه شیشه‌ای قرار دادیم. سپس جریان هوا را از طریق اتاقک اعمال کردیم تا بوهای آن‌ها به سمت پشه ها منتقل شود، در این آزمایش متوجه شدیم که پشه ها بیشتر ترجیح می‌دهند به سمت موش‌های آلوده به ویروس بروند.

استوفنون، متهم اصلی نیش پشه

یکی از محققان این تیم گفت:« ما برای شناسایی بو، ۲۰ ترکیب شیمیایی گازی مختلف را از رایحه منتشر شده توسط موش های آلوده جدا کردیم. تنها یک رایحه ، استوفنون(استوفنون یک ترکیب آلی با فرمول شیمیایی است این ماده ساده‌ترین کتون آروماتیک است که به صورت مایعی چسبناک و بی‌رنگ است و به عنوان پیش ماده در تولید رزین‌ها و عطرها کاربرد دارد)، پشه‌های بیشتری را جذب کرد.

پشه

ما متوجه شدیم که موش‌های آلوده ۱۰ برابر بیشتر از موش‌های غیرآلوده استوفنون تولید می‌کنند.به طور مشابه، ما دریافتیم که بوهای جمع آوری شده از زیر بغل بیماران تب دنگی حاوی استوفنون بیشتری نسبت به بوهای افراد سالم است.»این یافته‌ها حاکی از آن است که ویروس‌های دنگی و زیکا می‌توانند میزان استوفنونی را که میزبان خود تولید و منتشر می‌کنند، افزایش دهند و آن‌ها را برای پشه‌ها جذاب‌تر کنند.

کاهش بوهای جذب کننده پشه

در این آزمایش، موش‌های آلوده سطح یک مولکول مهم مبارزه کننده با میکروب تولید شده توسط سلول‌های پوست به نام RELMα را کاهش دادند، این نشان می‌دهد که ویروس‌های دنگی و زیکا تولید این مولکول را سرکوب و موش‌ها را در برابر عفونت آسیب‌پذیرتر می‌کنند.

ویتامین A و ترکیبات شیمیایی مرتبط با آن به شدت تولید RELMA را افزایش می‌دهند.

بنابراین دانشمندان ویتامین A را به موش‌های آلوده در طول چند روز دادند و میزان باکتری‌های RELMα و باسیلوس موجود در پوست آن‌ها را اندازه‌گیری کردند، سپس آن‌ها را در معرض پشه‌ها قرار دادند و متوجه شدند که موش‌های آلوده تحت درمان با مشتقات ویتامین A می‌توانند سطح RELMα خود را به موش‌های غیرآلوده بازگردانند. همچنین پشه‌ها جذب موش‌های آلوده نشدند.

ویتامین A راه رهایی از پشه

دانشمندان این تحقیق هم اکنون در حال بررسی این هستند که آیا می‌توان از ویتامین A یا مشتقات آن برای کاهش جذابیت پشه در بیماری زیکا و دنگی استفاده کرد؟ و بیماری‌های انتقال یافته از طریق پشه را در دراز مدت کاهش داد؟

مترجم : مهسا کسنوی | منبع :ScienceAlert

  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/248663

اشتراک این خبر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *