http://didshahr.ir/247328

03:25 :: 1401/03/12

مسعود لاهوت

آیا پتروشیمی نمین ما را به سوی توسعه خواهد برد؟

بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران دانشگاهی بر این باور هستند که ما در کشور نه تنها هیچ برنامه مشخصی برای توسعه نداریم بلکه با یک سازوکاری غیرهدفمند و یک بی‌برنامگی در ظاهر سازمان‌یافته جهت تقلیل توسعه و تبدیل آن به جزایر خصوصی بدبازده برای سرمایه‌گذاران بخش‌خصوصی و جامعه رو به رو هستیم. نمونه عینی این مساله اخیرا در حساسیت‌های به وجود آمده پیرامون چرایی و چگونگی احداث کارخانه “پتروشیمی آرتا انرژی نمین” در استان اردبیل خود را نشان داده و افکار عمومی این استان را با سوالات متعددی رو به رو کرده است.

اینکه چرا باید مردم و فعالان اجتماعی یک منطقه نسبت به احداث یک مجموعه صنعتی یا هر مجموعه دیگری چه به دست دولت و چه به دست بخش‌خصوصی حساسیت نشان دهند و آیا این حق مردم است تا از کم و کیف این مسایل با خبر باشند یا نه؟ برای همه روشن و قابل دفاع است اما اصرار بر ادامه اشتباهات گذشته و پیش گرفتن روش‌هایی برای آنچه به خیال مدیران ارشد یک استان توسعه تلقی می‌شود، که نمونه‌های آن در سایر استان‌های کشور از جمله اصفهان و خوزستان در طی دهه‌های اخیر فجایع جبران ناپذیری را رقم زده، غیرقابل دفاع و عدم ارائه پاسخ روشن به این سوالات، خیانتی علنی به این آب و خاک محسوب می‌شود که در سایه مصلحت‌اندیشی و با کلیدواژه منسوخ حمایت از بخش‌خصوصی آینده ایران و مردم کشور را تیره و تار خواهد کرد.

سرمایه‌گذار پتروشیمی آرتا انرژی نمین و خدمات وی برای این استان در طی سالهای اخیر قابل تقدیر است اما وی باید به سوالات اساسی و کارشناسی شده افکار عمومی در این زمینه پاسخگو باشد اگر این پاسخ‌ها قانع کننده بود که ما بار دیگر از داشتن نعمت چنین مردان غیور و وطن پرستی در کهنه دیار اردبیل به خود خواهیم بالید و شکر آن را به جای خواهیم آورد اما در صورت عدم پاسخگویی شفاف و روشن به این سوالات وی باید خود را در پیشگاه خداوند و مردم این منطقه مسوول بداند و از روند نادرست سرمایه‌گذاری خود عقب نشینی کند.

سوالت بسیاری تاکنون پیرامون احداث این پروژه مطرح شده است اما اصلی‌ترین و کارشناسی شده‌ترین آنها که استاندار محترم اردبیل، مدیر کل صنعت و معدن و سرمایه گذار این مجموعه باید به آنها پاسخ دهند بدین شرح است؟

۱_تمامی طرح‌های سرمایه‌گذاری پتروشیمی در کشور گزارش ارزیابی اثرات زیست محیطی دارند، آیا برای مجموعه پتروشیمی آرتا انرژی نمین هم این گزارش تهیه شده است؟ اگر جواب بله است آن را مانند گزارشات ارزیابی سایر پروژه های کلان در کشور منتشر بفرمایید.

۲_با توجه به اینکه یک واحد پتروشیمی نیاز به منابع قابل توجه آب و منابع خوراکی دارد لطفا بفرمایید که آب این مجموعه که در حاشیه دشت ممنوعه آبی‌بیگلو و در فاصله کمتر از ۱۰ کیلومتری شهر عنبران که سالهاست از نعمت آب شرب محروم هستند، از کجا تامین خواهد شد؟

۳_از ملزومات احداث یک واحد پتروشیمی در کشور تهیه گزارش ارزیابی ریسک زیست محیطی و گزارش مدلسازی آلودگی هوا برای آن است، لطفا اگر این گزارشات برای آن واحد تهیه شده منتشر بفرمایید و اگر تهیه نشده نهادهای دولتی مربوطه بفرمایند که چرا به این واحد مجوز احداث داده‌اید؟

۴_با توجه به اینکه در صورت راه‌اندازی این مجموعه، فرآیند تولید در آن پساب‌های خطرناک و بسیار سمی خواهد داشت لطفا بفرمایید که برای کنترل پساب آن چه تمهیداتی در نظر گرفته شده است؟
۵_در منابع خبری ذکر شده که خوراک این مجموعه از گاز طبیعی تامین خواهد شد، با توجه به اینکه اردبیل یک منطقه سردسیر محسوب می شود و در فصول سرد سال که در دو شهرستان اردبیل و نمین نزدیک به ۶ ماه است با افت شدید فشار گاز رو به رو هستیم، خوراک این مجموعه به چه شکلی تامین خواهد شد؟

۶_اخیرا ریاست محترم جمهور در مصاحبه‌ای اعلام کردند که هدف از تصمیم سخت اختصاص ردیف بودجه به استان‌های کشور بر اساس سند آمایش سرزمین است که به باور نگارنده نقطه عطفی در تغییر مثبت دیدگاه کلان در کشور نسبت به روند توسعه کشور است و بسیار اقدام پسندیده‌ای است، آیا در سند آمایش سرزمین استان مکان فعلی این پروژه پتروشیمی در منطقه نمین برای کاربری صنعتی مشخص شده است؟ اگر خیر چرا جلو این خیانت آشکار و اتفاق نامبارک که خلاف سیاست‌های اعلام شده توسط ریاست محترم جمهور نیز هست، گرفته نمی‌شود؟

کارشناس محیط زیست

  • لینک کوتاه
  • https://savalankhabar.ir/247328

اشتراک این خبر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *