راه و رسم خوشنویسی از زبان «قاسم صمدیان»؛ عضو انجمن خوش نویسان ایران
من کیام و چطور خوشنویس شدم؟
قاسم صمدیان هستم، متول تیرماه ۱۳۵۴. در کودکی علاقه زیادی به هنر داشتم بهطوری که ساعتها در اتاقم مشغول طراحی و نقاشی میشدم و گذر زمان را احساس نمیکردم. از سال ۱۳۶۳ خوشنویسی را شروع کردم و اکنون ۳۸ سال است که درحال آموختن هستم. سال ۱۳۹۱ مدرک استادی خوشنویسی را از انجمن خوشنویسان ایران دریافت کردم. اکنون در رشتههای خوشنویسی، گرافیک، طراحی و نقاشی مشغول آموزش و انجام پروژههای کاری هستم.
هنرمند خوشنویس باید چه ویژگیها و مهارتهایی داشته باشد؟
عشق، خلاقیت و ذوق هنری اولین ویژگیهای یک هنرمند است اما اینها به تنهایی کافی نیست. یک هنرمند خوشنویس باید در کارش نظم، صبوری و ممارست داشته باشد. خوشنویسی در سالهای اولیه یادگیری به تمرین و تکرار پیوسته نیاز دارد بهطوریکه اگر یک روز تمرین نکنید، فراموش میشود. علاوه بر این، یک خوشنویس بهتر است اهل مطالعه باشد، شعر بخواند، برای شناخت انواع خط خوشنویسی، تاریخ بداند و محلی آرام برای تمرین کردن داشته باشد.
شما چطور میتوانید همکار من شوید؟
بهترین مسیر برای آموختن خوشنویسی مراجعه به انجمن خوشنویسان است که این روزها در هر شهرستانی وجود دارد. در این انجمنها خوشنویسی زیرنظر استادها بهشکل کاملا استاندارد آموزش داده میشود. مقاطع خوشنویسی عبارتاند از مقدماتی، متوسط، خوش، عالی، ممتاز و استادی که رسیدن به مرحله استادی بسیار سخت است و گاهی سالها طول میکشد اما اگر پرتلاش و مستعد باشید حتما به آن دست می یابید. از طرفی میتوانید با شرکت در کلاسهای آموزش آزاد، خوشنویسی را دنبال کنید البته دقت داشته باشید که در پایان هر دوره گواهی آن را بگیرید چراکه اگر بخواهید خوشنویسی را ادامه دهید، از آن کسب درآمد کنید و در جوامع هنری حضور یابید، نیاز به گواهینامه دارید.
آیا خوشنویسی را میتوان به چشم یک شغل دید و از آن درآمد کسب کرد؟
صادقانه اگر بگویم امروزه دردسترس و ساده بودن امکانات تایپ در کسادی بازار خوشنویسی تأثیر بسیار زیادی دارد. همین حالا اگر دقت کنید بیشتر کتابها و مقالهها چاپی هستند. ازطرفی در ایران نیروی جوان و البته مشتاق بسیار زیاد است اما همانطور که پیشتر گفتم تنها علاقه کافی نیست چراکه شما با گذراندن دو دوره مقدماتی و متوسطه نمیتوانید از خوشنویسی درآمد کسب کنید پس اگر به این هنر علاقه دارید به درجه استادی و رتبههای جهانی و بینالمللی در آن فکر کنید. برپایی گالری یکی دیگر از راههای کسب درآمد از خوشنویسی است که برای آن هم باید سرمایه داشته باشید و به سطحی قابل قبول برسید. بهترین گزینه برای کسب درآمد از خوشنویسی، ترکیب آن با پروژههای نقاشی و گرافیک است که این سبک از کارهای هنری امروزه طرفداران زیادی دارد. بههرحال خوشنویسی بخشی از تاریخ سرزمین ماست، هیچگاه فراموش نمیشود و برای کسی که واقعا پرتلاش باشد راهی برای درخشش باز میگذارد.
نویسنده : نسترن رضوی | روزنامهنگار