انگیزه زنان برای آرایش افراطی، دلایل متفاوت و ریشه در بعضی ویژگیهای شخصیتی و باورهای شان دارد.
کنار دستگاه آب سردکن دادگاه، زوج جوانی روی نیمکت نشسته بودند. مرد به آرامی زیر گوش همسرش زمزمه میکرد اما زن جوان چنان بیتفاوت به پنجره رو بهرو خیره مانده بود که انگار حرفهای همسرش را نمیشنید. مرد جوان این بار صدایش را بلندتر کرد و گفت: مگه من خواسته غیرمنطقی از تو دارم؟ کدام آدم عاقلی هفتهای سه، چهار بار به آرایشگاه میرود؟ سپس این مرد جوان در دادگاه گفت: «آقای قاضی، بعد از ازدواج متوجه شدم همسرم یک عادت عجیب دارد و آن هم اعتیاد به آرایشگاه رفتن است. اوایل اهمیتی نمیدادم،ولی وقتی مجبور شدم بخش زیادی از درآمدم را برای هزینه آرایشگاه نگار صرف کنم به او تذکر دادم، اما هیچ توجهی نمیکرد و میگفت من همیشه باید آراسته باشم و از دوستانم زیباتر.» سپس نگار رو کرد به سیاوش و گفت: تو که نمیتوانستی خرج یک زندگی را بدهی چرا زن گرفتی؟ نه عروسی مفصلی برایم گرفتی نه سفر بردی حالا پول آرایشگاه هم نمیخواهی بدهی؟ من همین جوری هستم اگر نمیخواهی با من زندگی کنی ۸۰۰ سکه مهریهام را بده جدا میشوم.» (منبع: ایران)
در جستوجوی زیباتر شدن
امروزه آرایشکردن بخشی از زندگی بسیاری از زنان شده است. در این میان شماری از زنان هستند که به دلیل شوق زیاد به آرایشکردن چهرهشان، خود را در میان انبوهی از رنگها گم میکنند، بهگونهای که بهسختی میتوان چهره واقعیشان را تشخیص داد و برای این کار هزینه های گزاف و بالایی را پرداخت میکنند. در این میان، انگیزه آرایشکردن برای زنان متفاوت است. معمولا انگیزه اصلی خانمها برای رفتن به آرایشگاه و آرایش کردن، زیبا شدن یا بهتر بگویم، زیباتر شدن است. بعضی زنان با آرایش کردن و آرایشگاه رفتن، اعتماد به نفس بیشتری پیدا میکنند و احساس جوانی و زیبایی بالاتری را تجربه میکنند. البته این کار در بعضی از خانمها بهحدی است که نتیجه معکوس میدهد و از چهره طبیعی به یک چهره بیاحساس، بدون جذابیت و دلنشین تبدیل میشوند بهطوری که حتی همسران آنها هم احساس نارضایتی از این موضوع دارند.
ابتلا به اختلالِ جلبتوجه دیگران
از سویی هم بعضی از زنان دوست دارند، سری به آرایشگاه بزنند یا آرایش غلیظتر داشته باشند تا متفاوت تر از بقیه باشند. هر کاری از جمله زیبایی و میل به زیباتر شدن و رفتن به آرایشگاه تا حدمعقول مشکلی ندارد ولی بهشرطی که به یک اختلال برای جلبتوجه و افراط تبدیل نشود. انسانها همواره کوشش میکنند خلاءهای عاطفی و احساسیشان را از راهی پر کنند. یکی از علتهایی که خانمها به آرایش کردن بیشازحد رو میآورند، جلب توجه دیگران است. زمانی که خانمی در دورههای کودکی و نوجوانی مورد توجه دیگران قرار نمیگیرد، دنبال راه دیگری میگردد که بتواند این خلاء را پر کند. در این میان بعضی از زنان با آرایشکردن بیش از اندازه، کوشش میکنند توجه دیگران را به سمت خود بکشانند.
خود زشتپنداری و ترس از تمسخر دیگران
بهباور روانشناسان، آرایشکردن بیشازاندازه خانمها ریشه در خودزشت پنداری، ترس از تمسخر دیگران، نداشتن اعتماد بهنفس، درگیر شدن افراطی با مد به ویژه دنبالکردن زنان مدل در شبکههای اجتماعی و … دارد. دلیل دیگر آرایش کردن بیشاز اندازه بعضی خانمها به مسئله هویتسازی برمیگردد؛ خانمها میخواهند با آرایش کردن بیشاز اندازهشان، هویت تازهای برای خودشان بسازند و اینگونه احساس خوشی و رضایتمندی به آنها دست می دهد.
صرفهجویی مالی و آرامش روحی
حقیقت آن است زنانی که بدون تکیه به زیبایی ظاهری خود به درجهای قابلتوجه از اعتمادبهنفس دست مییابند، به معنی حقیقی میتوانند انرژی و نیروی لازم را برای موفقیت از این راه کسب کنند. زنانی که بدون آرایش، زیبایی خود را قبول دارند، احساس خوبی از ظاهر خودشان دارند و …، علاوه بر صرفهجویی مالی و مدیریت اصولیتر زمان، نوعی آرامش روحی برای آنان به ارمغان میآورد و میتواند فرصت بهتری را برای آنان فراهم کند تا به کارهای مورد علاقه خود بپردازند و برای آن هزینه کنند.
شوهرها چه کنند؟
درباره این که همسران این خانمها چه رفتار یا چه نوع برخوردی باید داشته باشند، در وهله اول این حس را به همسرشان القا کنند که او بدون آرایش هم زیباست. مسئله بعدی اینکه باید روی اعتمادبه نفس خانمشان کار کنند؛ علاوه بر تایید او، تحسین توانمندیهایش و … توصیه میشود در این باره از یک مشاور متخصص هم کمک بگیرند. فراموش نکنید هر چیزی که از حد خودش خارج شود، نوعی اختلال محسوب میشود و نشان از وجود یک ریشه اصلی دارد که شما باید آن را کشف کنید تا زندگی مشترک بهتری را تجربه کنید.
نویسنده: فهیمه میرزایی | کارشناسارشد روانشناسی