بر اساس یک مطالعه بین المللی جدید بوهایی که مردم دوست دارند یا از آن متنفرند، نه با تجربیات فرهنگی، بلکه بیشتر توسط ساختار مولکول بو تعیین می شود.
اگر شما عطر وانیل یا هلو را دوست دارید، باید بدانید تنها نیستید به احتمال بسیار قوی یک دختر یا پسر هم سن شما در یک قاره دیگر هم همین بوها را دوست دارد زیرا این عطرها به عنوان خوشبوترین رایحه ها در دنیا شناخته شدهاند.
آزمایش بویایی در بین افرادی با سبک زندگی متفاوت
در یک آزمایش که به تازگی در دانشگاه پنسیلوانیا و دانشگاه ایالتی آریزونا انجام شد، محققان به نتایج جالبی دست یافتند. برای این مطالعه، دانشمندان افرادی را از ۹ جامعه مختلف انتخاب کردند که نشان دهنده سبک های مختلف زندگی آنهاست.
آرشامیان محقق ارشد این مطالعه گفت: «از آن جایی که این گروهها در محیطهای بویایی متفاوتی مانند جنگلهای بارانی، ساحل، کوه و شهر زندگی میکنند، ما انواع مختلفی از تجربههای بویایی را ثبت کردیم.» محققان از ۲۳۵ شرکتکننده خواستند تا بوها را در مقیاسی از خوشایند تا ناخوشایند رتبهبندی کنند.
شانس بقا با انتخاب بو ارتباط دارد
به گفته محققان، این تغییرات ۴۱ درصد با ساختار مولکولی یک عطر و ۵۴ درصد با ترجیح فرد بوده است. یعنی درست است افراد ترجیحات خاص خود را داشتند، اما تفاوتهای بسیار کمی بین هر گروه وجود داشت.آرشامیان گفت: «ترجیحات شخصی میتواند ناشی از یادگیری دوران کودکی یا نتیجه ساختار ژنتیکی فرد باشد.»
محققان میگویند: « دلیل این که افراد در مناطق مختلف ممکن است برخی از بوها را خوشایندتر از دیگران بدانند این است که این بوها ممکن است شانس بقا را در طول تکامل انسان افزایش داده باشند.»
از بوی وانیل تا بوی پا
در نهایت مشخص شد که بوی وانیل مورد علاقهترین بوست و پس از آن بوی “اتیل بوتیرات” قرار دارد که بوی هلو را میدهد.در حالی که بوی “اسید ایزووالریک” که در پنیر، شیر سویا، آب سیب و حتی عرق پا یافت میشود، ناخوشایندترین بوی انتخابی است.اکنون می دانیم که یک درک ثابت از بو در جهان وجود دارد که توسط ساختار مولکولی انتخاب می شود و این توضیح می دهد که چرا افراد در سراسر جهان بوی خاصی را دوست دارند.دکتر “آرشامیان” گفت: گام بعدی ما در آینده این است که با پیوند دادن این دانش به آن چه در مغز هنگام استشمام یک بوی خاص رخ میدهد، بررسی کنیم که چرا چنین اتفاقی می افتد.
مترجم : مهسا کسنوی | منبع: webmd