نکاتی کمتر شنیدهشده درباره رنگ سبز پرشین، اصول داشتن خانه و پوشش سبز و گفتوگو با دبیر جشنواره مدولباس فجر که درباره ضرورت و مراحل انتخاب رنگسال میگوید.
کارگروه سامان دهی مد و لباس کشور برای اولین بار تصمیم گرفته رنگ سال ایرانی را مشخص کند. «سبز ایرانی» یا همان «سبز پرشین»، رنگی است که به عنوان رنگ سال ۱۴۰۱ انتخاب شده است. این کارگروه با هدف بازآفرینی ارزشهای دینی، ملی و قومی، احیا و توسعه زیباییشناسی بومی در کشور، چنین تصمیمی را در دستور کار قرار داده است. انتخاب رنگ سال برای یازدهمین جشنواره مد و لباس فجر اقدام تازهای است از سوی کارگروه سامان دهی مد و لباس کشور و نمادی از تغییراتی است که در جشنواره پیش رو ایجاد خواهد شد. اما آیا تا امروز اسم رنگ سبز ایرانی به گوش شما خورده است و میدانستید یکی از ۹ رنگی است که دنیا آن را به نام ایران میشناسد؟ بهبهانه انتخاب رنگ سال و در پرونده امروز زندگیسلام، با این رنگ و نحوه هماهنگ کردن برای چیدمان خانه و پوشش، بیشتر آشنا خواهید شد، همچنین گفتوگویی با دبیر یازدهمین جشنواره مد و لباس فجر درباره ضرورت، مراحل و دلایل انتخاب رنگ سال خواهیم داشت که در ادامه خواهید خواند.
تاریخچه انتخاب رنگ سال در جهان
انتخاب رنگ سال اگرچه اولین بار است که در ایران اتفاق میافتد اما در دنیا سابقه چندین ساله دارد. شرکت پنتون یکی از شرکتهای شناخته شده در انتخاب رنگ سال جهانی است که از ۲۲ سال پیش با انتخاب و معرفی رنگ سال تاثیر زیادی در جهتدهی دنیای مد و دکوراسیون به سمت رنگ سال دارد. شعار این شرکت میگوید: «از آن جایی که ۸۰ درصد از تجربههای زندگی از طریق چشم فیلتر میشود ما میفهمیم انتخاب رنگ یک موضوع بسیار مهم است.» پنتون سیستم بزرگی دارد که تمام کدهای رنگی را در خود جای داده است و تولیدکنندگان و طراحان مختلف در دنیا وقتی میخواهند مطمئن شوند رنگ مورد استفاده آنها همان رنگی است که مشتری میخواهد به آن مراجعه میکنند. روش انتخاب رنگ سال در این موسسه هم به این شکل است که نماینده گروههای استاندارد رنگ در اتاقی با دیوارها و وسایل سفید رنگ جمع میشوند تا ایدهای به آنها تلقین نشود. سپس هر کدام از کارشناسان اشیایی را که رنگهای الهامبخش دارند، به افراد حاضر نشان میدهند و درباره آن با هم گفتوگو میکنند تا به یک جمعبندی نهایی درباره رنگ سال آینده برسند.
سبز ایرانی، یادگاری از کوزهگری و کودکی
اولین استفاده از رنگ سبز ایرانی در متون انگلیسی به سال ۱۸۹۱ میلادی برمیگردد. سبز ایرانی یا سبز پرشین درطیف رنگ سبز قرار دارد و ترکیبی از رنگ سبز تیره و خاکستری است که آبیتر از سبز معمولی و روشنتر از سبز شوکران است. به رنگ سبز ایرانی، سبز خزه دریایی هم گفته میشود و طیف تیرهتر این رنگ را به نام سبز کلهغازی میشناسند. رنگ سبز ایرانی یکی از ۹ رنگ معروف ایرانی است که جهان، آن را به نام ایران میشناسد. شاید برایتان این سوال مطرح شود که چرا آنها این کد رنگی را به نام سبز ایرانی میشناسد؟ سبز ایرانی همان رنگی است که در کوزهگری و فرشبافی ایرانی مورد استفاده قرار میگیرد. این رنگ نماد بهشت، تقدس، پرهیزکاری و طبیعت و بیانگر جذابیت و ثبات در کنار امید و شادابی است. همانطور که شاعران شعر فارسی با استفاده از رنگ سبز در اشعارشان به دنبال ایجاد حس سرسبزی، امیدواری و شادی بودهاند. به طور مثال فردوسی در شاهنامه این طور میگوید: «سرت سبز باد و دلت شادمان/ تنت پاک ودور از بد بدگمان»
فرصتطلایی آشنایی با این رنگ آرامشبخش
رنگ سبز ایرانی که در زیرمجموعه رنگ سبز بهاری قرار میگیرد مانند بیشتر طیفهای رنگ سبز مایه آرامشبخشی است و میتواند احساسات منفی مانند اضطراب، استرس و دلهره را کنترل کند. انتخاب رنگ سبز ایرانی به عنوان رنگ سال ۱۴۰۱ میتواند بهانه یا حتی فرصتی طلایی باشد تا بیشتر از این رنگ در فضای منزل و کار استفاده کنید و از آثار مثبت آن بر روحیه و احساسات خود نهایت بهره را ببرید. آدمها دوست دارند در فضای سبز قدم بزنند، ترجیحشان این است که قرارهای دوستانه و خانوادگیشان را در جایی سبز تنظیم کنند و با استفاده از گلدان در خانه و محل کار به دنبال ایجاد یک محیط کوچک سبز برای خود هستند. البته تمایل انسانها به رنگ سبز بیدلیل نیست چون محققان بر این باورند که رنگ سبز، به ویژه در طبیعت یادآور خاطرات کودکی است و به همین دلیل دیدن آن برای هر فرد روحنواز و شیرین است. حتی برخی استفاده از رنگ سبز و طبیعت را در بازههای زمانی حساس زندگی مانند تغییر ناگهانی وضعیت سلامتی یا شکست شغلی موثر میدانند. به کارگیری رنگ سبز در خانه و محل کار میتواند ذهن را به طبیعت نزدیک کند و یادآور طبیعتی باشد که در فضاهای شهری کمتر به آن دسترسی وجود دارد. رنگ سبز در اتاق کار میتواند به شما انرژی، خوشبینی و امیدواری به آینده بدهد و در خانه ذهنتان را از شلوغی و دغدغهها دور کند.
اصول داشتن خانه سبز و پوشش سبز در سال سبز
اگر قصد استفاده از رنگ سبز در دکوراسیون خانه، محل کار یا پوشش خود را دارید نباید بیگدار به آب بزنید. به کارگیری رنگ سبز در هر کدام از این موارد قواعدی دارد که رعایت آنها میتواند تاثیر بهتر و بیشتری داشته باشد.
دیوارها و سقف| اگر قصد استفاده از رنگ سبز در دیوارها و سقف را دارید از سبز تیره استفاده نکنید چون ممکن است ظاهر دکوراسیون داخلی تحت تاثیر آن قرار گیرد. در عوض استفاده از زمینههای روشنتر و ملایمتر رنگ سبز به محیط ظاهری آرام، ایمن و خنک میبخشد و فضا را بزرگتر از آنچه هست نشان میدهد.
اشیا، فرش و کابینت| البته از این نکته هم نباید غافل شد که تاثیر روانشناختی رنگ سبز بر روحیه انسان، شخصی است. پس بهتر است قبل از این که بخشی از دکور خود را به رنگ سبز دربیاورید چند بار در یک فضای سبز قدم بزنید و بنا به برداشت شخصیتان از این رنگ در خانه و محل کار استفاده کنید. استفاده از اشیا، فرش، صندلی و کابینت سبز میتواند فضایی پرجنبوجوش در آشپزخانه ایجاد کند.
اتاق خواب| رنگ سبز در اتاق خواب میتواند کمک بزرگی برای کنترل ضعف اعصاب و فشارهای روحی باشد. بنابراین اگر یک اتاق در خانه دارید و بیشترین زمان خود را در آنجا میگذرانید سبز میتواند یکی از گزینههای اصلی روی میز باشد.
اتاق مطالعه| رنگ سبز میتواند با کاهش استرس به خلاقیت بیشتر منجر شود و سرعت مطالعه کودکان را بالا ببرد. به همین دلیل استفاده از سبز روشن (سبز ترکیب شده با رنگ سفید) در اتاق کودکان کاربرد زیادی دارد.
پوشش| سبز از دسته رنگهای ثانویه و جزو رنگهای سرد و خنثی است و یکی از کمریسکترین رنگها برای ترکیب با رنگ دیگری است. اما برای داشتن بهترین ترکیب رنگ میتوان از چرخه رنگها کمک گرفت. اگر قرار است در پوششتان از رنگ سبز استفاده کنید چند راه دارید. میتوانید به سراغ ترکیبات رنگی بروید که بر اساس هارمونی رنگها در چرخه رنگ، در کنار سبز قرار میگیرد. آبی و بنفش در این دسته قرار دارند و ترکیب آنها با رنگ سبز میتواند بسیار دلنشین باشد همان طور که قرار گرفتن جنگل و آسمان یا جنگل و دریا از چشمنوازترین صحنههای طبیعت است. همچنین میتوانید از رنگهای مکمل استفاده کنید. زرد، سفید، نارنجی و قرمز در دسته مکمل رنگ سبز قرار میگیرند و در سالهای اخیر ترکیب سبز و زرد با استقبال خوبی مواجه شده است. قدم آخر این است که برای استفاده از رنگ سبز از تناژهای مختلف این رنگ مانند سبز سدری، سبز پاستلی، زیتونی و … استفاده کنید.
نویسنده : اکرم انتصاری