بعد از ترک شیشه، به طرز فجیعتری معتاد شدم!
سوال:
از خودم بدم میآید که ۴ بار موفق به ترک شیشه شدم اما هر بار، به طرز فجیعتری به سمت مواد برگشتم. دیگر نمیدانم چه کار کنم؟ دوستانم میگویند تو درست بشو نیستی و همینطور معتاد بمان! اما نمیخواهم. باید اصلاح شوم ولی هر روز، شرایطم بدتر میشود.
پاسخ:
قطع مصرف و کاهش پیامدهای سوء مصرف متامفتامین یا همان شیشه، نیاز به ملاحظاتی دارد تا موثرتر واقع شود. قبل از هر چیز باید بدانید یافتههای تحقیقاتی نشان میدهد در مرحله تصمیمگیری برای ترک مواد، عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی تسهیل کننده و بازدارنده بسیاری از جمله خسته شدن از موقعیت موجود، آشنایی با مراکز ترک اعتیاد، انگیزههای درونی و بیرونی و ترس از پیامدهای فردی و اجتماعی اعتیاد، ضروری تلقی میشود. با توجه به این یافتهها و اظهار خستگی از وضعیت موجود، به نظر میرسد شما وارد مرحله تصمیمگیری برای ترک شدهاید که این تصمیم شرط لازم و نه کافی برای ترک مواد است و بسیار امیدوارکننده ارزیابی میشود.
انگیزه های تان برای ترک را فهرست کنید
پیشنهاد میشود انگیزههای تان از تغییر را برای خود بازیابی کنید. برای این کار میتوانید آنها را روی کاغذ بیاورید. برخی انگیزهها میتوانند درونی باشند که به منظور رضایت درونی انجام میشود یا بیرونی باشند که با هدف دستیابی به پاداش یا فرار از تنبیه صورت میگیرد. هم انگیزههای درونی و هم بیرونی مهم و با ارزش هستند ولی انگیزههای درونی پایدارترند. اگر شما محور و اساس تغییر در خود را رفاه و رضایت درونی خود قرار دهید یا به عبارت دیگر استعمال مواد را در ابتدا به خاطر خودتان کنار بگذارید و در ادامه مسیر، با بهرهگیری از انگیزههای ثانویه و بیرونی مثل تایید دیگران، این فرایند را تکمیل کنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت.
برای ترک شیشه، واقع بین باشید
متامفتامین (شیشه)، از جمله موادی است که وابستگی شدید روانی در فرد معتاد ایجاد میکند، از این رو نسبت به ترک مواد سنتی مانند تریاک، فرد با دشواری بیشتری روبهروست. بنابراین یاری گرفتن از افراد و مراکز مجازی که در این حوزه کار میکنند، ضروری به نظر میرسد. البته آگاه باشید برای افرادی از جمله شما که بخواهند عاری از اعتیاد باشند، مراجعه به این مراکز فقط آغاز یک راه دراز و تلاش سخت علیه دنیای اعتیاد است. قطع زودهنگام درمان و پیروی نکردن از مقتضیات درمان، از جمله عوامل پیش بینی کننده برگشت اعتیاد قلمداد میشود.
از دوستانتان دوری کنید
در پیامکتان گفتهاید که دوستانم میگویند تو درست بشو نیستی و معتاد بمان!عواملی همچون دوستان معتاد، محیط و مکان مصرف و به طور کلی سبک زندگی نامطلوب (روابط عاطفی ناپایدار، بیکاری و تن پروری و …) از عوامل مهم برگشت به مصرف مواد افیونی پس از ترک اولیه است. بنابراین به موازات اقدام به ترک مواد، به منظور به حداقل رساندن احتمال برگشت، برای ایمن کردن محیط خود اقدام کنید. انتخاب دوستان سالم، اجتناب از حضور در محیطهای مصرف، ورزش کردن و … از جمله مواردی است که باید در نظر بگیرید.
نویسنده : مصطفی نجمی | پژوهشگر اعتیاد