آموزش خوشبین بودن و هوشهیجانی به کودک، شامخوردن با او و … از کمتر شنیدهشدهترین راهکارهای داشتن فرزندانی شاد است.
وقتی از والدین میپرسید برای فرزندانشان چه میخواهند، بیشترین خواسته آنها داشتن فرزندانی شاد است.
هم اکنون اطلاعات زیادی درباره تربیت فرزندان باهوش و کودکان موفق وجود دارد، اما کمتر از این که چگونه میتوان فرزندان شادی تربیت کرد، صحبت میشود.
در ادامه مطلب به عواملی که از نگاه علم میتواند در تربیت کودکان شادتر نقش داشته باشد، پرداخته شده است.
۱- روی شادی خودتان کار کنید
میزان شادی والدین بر میزان شادی و موفقیت فرزندان تأثیر چشمگیری دارد. تحقیقات گسترده نشان داده است بین افسردگی مادران و بروز مشکلات رفتاری و دیگر پیامدهای منفی در فرزندانشان، ارتباط وجود دارد. برای بیشتر شاد بودن، هر هفته مدتی را به تفریح با دوستان یا اعضای خانواده که آن ها را افراد شاد و خندانی میدانید، اختصاص دهید.
۲- انتظار تلاش داشتهباشید نه کامل بودن
والدینی که زیاد بر پیشرفت کودکانشان تأکید میکنند، بیشتر دارای فرزندانی با سطوح بالای افسردگی، اضطراب و سوء مصرف مواد در بزرگ سالی هستند. نتایج تحقیقات میگوید بر تلاش فرزندتان تاکید داشته باشید نه بر تواناییهای ذاتی او. در یک تحقیق، بیشتر بچههایی که به دلیل هوششان تمجید می شدند ، پازل آسانتری میخواستند. آنها نمیخواستند خطا کنند و موقعیت خود را به عنوان «باهوش» از دست بدهند. از سوی دیگر، بیش از ۹۰ درصد کودکان دارای انگیزه رشد، پازل سختتری را انتخاب کردند. کارشناسان توضیح میدهند، وقتی ما کودکان را برای تلاش و کار سختی که به موفقیت منجر میشود ستایش میکنیم، آنها دوست دارند همچنان در این روند شرکت کنند.
۳- به آنها خوشبینبودن را بیاموزید
اگر نمیخواهید یک نوجوان گرفته و اخمو داشته باشید به او بیاموزید که نیمه پر لیوان را ببیند. کودکانی که به آنها یاد داده میشود جهان اطرافشان را خوشبینانه ببینند و تفسیر کنند در دوران بلوغ بسیار کمتر از دیگران در معرض افسردگی قرار دارند.
۴- هوشهیجانی را به آنها بیاموزید
افراد با هوش هیجانی بالاتر، دارای شادی، سرزندگی و کارامدی بیشتری هستند. شما میتوانید هوش هیجانی کودکتان را طی چند مرحله تقویت کنید. در مرحله اول احساسات کودکتان را فرصتی برای برقراری ارتباط با کودک و آموزش او بدانید. در مرحله دوم احساسات او را بشنوید و آنها را تایید کنید. گام بعدی این است که به احساسات او برچسب بزنید به این معنا که آگاهی کودک را از احساساتش بالا ببرید و به او در تقویت واژگان برای بیان آنها کمک کنید. در مرحله آخر با تقویت مهارتهای حل مسئله در کودک، او را در حل مشکلاتش هرچند به صورت محدود یاری دهید.
۵- تماشای تلویزیون را کاهش دهید
یک راه ساده برای کنترل بهتر محیط کودکان و موثر بودن تلاشهایی که برای شاد کردن کودکتان انجام میدهید، کاستن از زمان تماشای تلویزیون است. جامعهشناسان میگویند افراد شادتر نسبت به افرادی با سطح شادی پایینتر، تمایل کمتری به تماشای تلویزیون دارند. اگر کودکان تلویزیون تماشا کنند، کارهایی را که میتواند در درازمدت آنها را شادتر کند، انجام نخواهند داد.
۶- باهم شام بخورید
مطالعات نشان میدهد کودکانی که بهطور منظم با خانواده خود شام میخورند از نظر عاطفی ثبات بیشتری دارند. این کودکان نمرات بهتری در مدرسه میگیرند و کمتر علایم افسردگی از خود نشان میدهند.
مترجم : یاسمین مشرف| منبع: time.com